"Ми проти будь-якої узурпації": Андрій Гижко пояснив, чому фракція "ЄС" влаштувала "демарш" у Вінницькій облраді (ВІДЕО)

Новини Вінниці / "Ми проти будь-якої узурпації": Андрій Гижко пояснив, чому фракція "ЄС" влаштувала "демарш" у Вінницькій облраді (ВІДЕО)

"Гучні" заголовки у місцевих та центральних ЗМІ про те, що нібито "Європейська Солідарність" у Вінницькій облраді уторила якусь коаліцію чи "об'єднану опозицію" із ОПзЖ - не більше, ніж фантазії. На цьому сьогодні на пресконференції наголосив голова фракції "ЄС" в облраді Андрій Гижко. Він переконує: те, що по окремих питаннях голосування цих фракцій співпало - випадковість. Співпадала позиція "ЄС" у багатьох питаннях і з позицією депутатів від інших фракцій.

"Гучні" заголовки у місцевих та центральних ЗМІ про те, що нібито "Європейська Солідарність" у Вінницькій облраді утворила якусь коаліцію чи "об'єднану опозицію" із ОПзЖ - не більше, ніж фантазії. На цьому сьогодні на пресконференції наголосив голова фракції "ЄС" в облраді Андрій Гижко. Він переконує: те, що по окремих питаннях голосування цих фракцій співпало - випадковість. Співпадала позиція "ЄС" у багатьох питаннях і з позицією депутатів від інших фракцій.

Чому ж "Європейська Солідарність" влаштувала своєрідний демарш в облраді та заявила про перехід в опозицію? Андрій Гижко назвав кілька причин. Головна - спроба фактично монополізувати владу так званою "монобільшістю". Закладено це вже в новому регламенті, який депутати від "ЄС" пропонували доопрацювати та ухвалити вже на наступній сесії.  

За словами А.Гижка, 36 сторінок тексту депутатам роздали за добу до сесії. Втім і за цей час там знайшли масу неузгодженостей, а то й відверто небезпечних норм.

Так, незгодні представники "Європейської Солідарності" з ліквідацією президії облради. Регламентом вона не передбачена, але норми про президію залишаються в багатьох його статтях. Наприклад, ціла глава №9 називається "Проведення пленарних засідань обласної ради, засідань президії обласної ради... ". 

"Чому для нас важливе питання створення президії? Тому що президія - це дорадчий орган при Вінницькій облраді. Його головна функція була - узгоджувати рішення перед винесенням тих чи інших питань у сесійну залу. У цьому регламенті, який затверджений, передбачено, що порядок денний формується головою обласної ради. Це для нас, насправді, є дуже серйозним сигналом про те, що монополізується влада в руках однієї людини. І не має значення, яке прізвище голови обради. Ми проти будь-якої узурпації, проти будь-яких порушень принципів демократії", - говорить А.Гижко.

Дискусійним було й питання регулярності проведення сесій. Загалом депутати погодились збиратися щомісяця. Але є в регламенті норма про те, що з питань надання земельних ділянок сесія скликається "не рідше разу на місяць". Але ж, каже А.Гижко, земельні питання не в компетенції обласної ради...

Більше того, на думку голови фракції "ЄС", депутати вже порушили регламент при обранні голови облради. При великому бажанні результати голосування можна було б оскаржити в суді. Справа в тому, що регламентом чітко передбачено, яким має бути бюлетень для обрання голови: навпроти прізвища кожного з кандидатів має бути дві клітинки: "Підтримую" і "Не підтримую". Цього разу у бюлетенях біля прізвищ було по одній клітинці, а внизу була позиція - "не підтримую жодного".   

Жвава дискусія була на сесії й щодо постійних комісій. Зрештою, проголосовано їх лише сім. Фракцію "ЄС", каже А.Гижко, стурбувало, що є прямі повноваження облради, передбачені законом, зокрема, у сферах екології і надрокористування, але такої комісії немає:

"Питання екології, думаю, не варто переконувати, наскільки важливе і з точки зору розчистки річок, і заліснення, і роботи з отрутохімікатами. Більше того, питання екології для обласних ради в бюджетному кодексі прописано "червоною ниткою", бо в обласному бюджеті є спеціальний екологічний фонд і обласна рада, як колегіальний орган приймає рішення - на що саме спрямовувати ці кошти. Ми не побачили такої комісії серед переліку тих, які проголосовані в регламенті і склад яких затверджено. Хто тоді буде розподіляти екологічний фонд? А це від 50 млн до 80 млн гривень щороку".

Узурпацією та монополізацією влади, на думку А.Гижка, можна вважати регламентну норму про те, що заступник голови бере участь у засіданнях постійних комісій, може надавати свої заперечення, зауваження та пропозиції, які "мають бути враховані постійною комісією".

"Уявіть собі, до якої узурпації це може призвести. Тому ми пропонували поки відхилити регламент і сісти над ним попрацювати. Ще є шанси це зробити, інакше, не виключено, що будемо оскаржувати цей регламент у суді. Зараз його вивчають наші юристи у Києві", - сказав А.Гижко.

Чи не "останньою краплею" стало те, що до "ЄС" зовсім не прислухались, коли голосували за структуру та штатну чисельність апарату облради. Фракція була категорично незгодною з тим, щоб апарат збільшувати із 56 до 95 співробітників. За словами А.Гижка, чим вони будуть займатися - невідомо, бо функції в облради, поки що, ті самі. Натомість він порахував, що це виллється у додаткових 9,5 мільйона гривень тільки на зарплату, на утримання цих працівників потрібно ще 3 млн гривень. І це ще не враховане підвищення мінімальної зарплати з 1 січня - загалом додатково потрібно буде до 15 мільйонів гривен видатків.

"Ви розумієте, що в умовах економічного дефіциту, коли кожні вільна копійка повинна направлятися на медицину, на підведення кисню, закупівлю ліків. Це просто нонсенс - такі кошти викидати на розширення апарату Вінницької обласної ради. Я вам більше скажу: не дивлячись, що я вже півтора року не в органах виконавчої влади, я постійно моніторю ситуацію з казначейським рахунком, з наповненням обласного бюджету. За моїми даними, на 1 грудня по обласному бюджету ми вже будемо мати мінус 130 мільйонів гривень", - говорить А.Гижко.

Власне ці питання - регламент, як "конституція" роботи депутатського корпусу облради, та пошук додаткових коштів на збільшення апарату - й стали для фракції "ЄС" лакмусовим папірцем того, чи будуть до них прислухатися колеги. Реакцію побачили і вирішили залишити залу. Але на наступні засідання обіцяють приходити й доносити колегам свою позицію.

"Тут немає ніяких коаліційних домовленостей. А хто вже так відслідковує - хто з ким в коаліції - хай подивиться, як фракція ОПзЖ голосувала за голову обласної ради та за заступників. Я думаю, тоді стане зрозуміло, з ким сьогодні в коаліції ОПзЖ у Вінницькій облраді", - наголосив А.Гижко.       

Сергій Маламура

24 листопада, 2020