"Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)

Навколо багатостраждального Кирнасівського цукрового заводу у Тульчинському районі на Вінниччині знову загострюється ситуація. У режимі перманентної "війни" за завод селище живе вже майже півтора десятка років.

"НЕсолодкі війни":селище Кирнасівку на Вінниччині знову" лихоманить" через колишній цукрозавод

Навколо багатостраждального Кирнасівського цукрового заводу у Тульчинському районі на Вінниччині знову загострюється ситуація. У режимі перманентної "війни" за завод селище живе вже майже півтора десятка років.

У лютому у підприємства вкотре змінився власник. Нові господарі, звісно, не хочуть, щоб перетворений фактично на руїни колишній завод таким і залишався, але, за їх словами, зробити нічого не можуть: на підприємство їх просто не пускають.

У людей, які кажуть, що захищають завод від знищення,позиція кардинально протилежна. Вони переконані, що власники хочуть порізати обладнання на брухт і на цьому все скінчиться.

Вчергове біля прохідної заводу кілька десятків місцевих мешканців зібралися 7 липня. Кажуть, побачили, що на територію пройшли «невідомі люди» й починають вирізати устаткування.   

«Наші батьки і діди це все будували, ми вже його підтримували, ремонтували. І скільки зараз у нас людей сидять без роботи! Можна щось зробити з цього заводу - консервний завод або щось інше. А цей метал ми можемо самі вирізати, який нам не потрібен. Здамо його на металобрухт. Є ще там цукру багато - мийого можемо продати і тут зробити хороше підприємство», - говорить один з мешканців Кирнасівки.

Цукор на території підприємства справді зберігається уже близько півтора десятка років. У якому він стані, можна тільки здогадуватися. Але за виручені від нього гроші будувати новий завод - ідея явно сумнівна... 

Під прохідну підприємства на Івана Купала принесли шини. Їх, щоправда, поки не підпалювали. Але про всяк випадок пожежна машина біля заводу чергувала. Зате весело було дітям.

Час від часу кирнасівчани перегукувались із охороною заводу - там зараз чергують співробітники поліцейської ДСО. Ті запевняли людей, що на території все нормально і ніхто нічого не ріже та не краде. 

Тим не менш, головною своєю вимогою люди, які прийшли під завод, називають: «забрали різників з території, поки не буде результатів зустрічі з керівництвом ОДА».

«Вони не збираються їх звідти забирати. Я повідомила, що ми будемо своїми силами їх звідти вигонити. У нас другого шляху немає. Якщо ми дамо їм лишитися тут, вони будуть продовжувати різати. Усім не сподобалася наша позиція, але ми її озвучили», - розповіла зібранню після перемовин у селищній раді найактивніша «захисниця заводу» Ганна Супрун.

На запитання, як будуть діяти люди, якщо переговори затягнуться і своїх працівників власник не забере, протестувальники відповідають: «Вся Кирнасівка збереться, будемо штурмувати і не дамо. Виженемо всіх».Більш того, вона запевнила, що справжні господарі – кирнасівчани, а вирізати завод вони й самі можуть.

Ще одна вимога ініціативної групи кирнасівчан - послухати пропозиції інвестора, якого вони нібито вже давно знайшли. Представники і влади, і нового власника кажуть, що не проти. Навіть за. Але проблема в тому, що про цього інвестора нічого нікому невідомо...   

«Ми просимо, якщо це є законні власники, які сьогодні знову зайшли вирізати, хай вони зустрінуться на рівні області з інвестором, з членами ініціативної групи, з головою ОДА і щоб прийняли конструктивне рішення - не знищувати цукровий завод, а дати йому життя, дати людям робочі місця і можливість тут жити, працювати і розвиватися», - говорить Ганна Супрун.

Але на запитання: хто ж той «таємничий» інвестор, відповідає, що він дуже солідний, але назвати його вона не може, бо тоді його до Кирнасівки, мовляв, не пустять. 

«Ми не просто його самі шукали. Нам допомагав його шукати «Укрцукор». Ми зустрічалися в інституті цукрової галузі. Це людина, яка інвестиції в Україну заводить і сам працює на ринку вже 25 років. Але для інвестора треба створити нормальні умови», - каже жінка.

Коли у лютому завод купували, каже представник ТОВ «Атоменергомашбуд» (нового власника підприємства) Андрій Ліннік, про задавнений конфлікт в Кирнасівці звісно чули. Але ніхто не думав, що людям будуть не цікавими пропозиції з відновлення роботи підприємства, його перепрофілювання та створення нових робочих місць. 

Відколи компанія стала власником заводу, запевняє А.Ліннік, ні його, ні співробітників на територію заводу не пускають. Більше того, регулярно погрожують:

«Нас звинувачують в тому, що ми не маємо документів і права власності на це підприємство. Але ми вже неодноразово були на зустрічах із губернатором області, і з головою РДА, головою селищної ради Кирнасівки, де показували всі документи і всі дозволи».

Свою перевірку, за словами Андрія Лінніка, проводила і прокуратура. Жодних порушень у документах не знайдено, прокурори визнали: власникомзаводу є «Атоменергомашбуд», а сам пан Ліннік представляє інтереси компанії.

«Нам не зрозуміла позиція людей, які мітингують біля території заводу, зокрема, сьогодні проривались на завод, пошкодили техніку, яка належить підприємству, тиждень тому наносили тілесні ушкодження нашим співробітникам, в тому числі й мені, - розповідає представник власника. - Своїх конкретних вимог ці люди не висувають. Вони теж були присутніми на зустрічах із представниками влади. Мотивують вони свої дії тим, що є ніби якийсь інвестор, який прийде і щось зробить на цьому заводі. Але на нас, як на власників цього підприємства, ніякий інвестор не виходив, ніхто з нами не зв'язувався і жодних пропозицій нам не надходило. Ситуація дуже складна, до кінця не зрозуміла. Але наша мета - перепрофілювати частину приміщень підприємства під бізнес, щоб була можливість дати робочі місця тим же жителям селища, сплачувати податки».

За словами Андрія Лінніка, обіцяти людям можуть тільки те, що реально можна зробити. На сьогодні, наприклад, вже домовлено про спільний проект з місцевим ТОВ «Тростянецьзерно» щодо перепрофілювання частини приміщень заводу під сертифіковані склади, які хочуть збудувати вже цього року. Тільки цей проект дозволить створити до 40 робочих місць. А в перспективі думають і над іншими ідеями.

«Потім у частині приміщень можливий розвиток тепличного господарства, що також дасть нові робочі місця. Але ми зіткнулись з також проблемою, що жителям селища це не цікаво. Їм цікаво, щоб завод стояв у тому стані, в якому він є... Він не працює уже більше 12 років. Там регулярно відбуваються крадіжки. Сьогодні охороняє поліція, у нас з ними укладений договір. Регулярно фіксуються крадіжки, усі дані передаються в правоохоронні органи. Хотілося б розуміння - що буде далі», - каже Андрій Ліннік.

А щодо «таємничого» інвестора то представник нинішнього власника каже, є всі підстави вважати його «вигаданим»:

«Нас намагаються «водити за ніс». На мою думку, це просто якийсь «проєкт» по вимаганню грошей. Як по-іншому це назвати, я не знаю. Як власники, ми тут уже п'ять місяців і я вже розумію, що переговори, які будуть в ОДА, питання не вирішать. Бо цим людям не цікаво, щоб підприємство працювало. Завод виробляти цукор вже не буде. Це неможливо: там порушений весь цикл, завод розкрадений, щось уже непридатне. На сьогодні його вже навіть цукровим заводом не назвеш. Можливо ще щось перепрофілювати, щоб воно працювало. Це реальні речі, на які ми готові піти, але людям це не цікаво»...

Поки ситуацію біля заводом під контролем намагаються тримати поліцейські. Зараз, за словами начальника відділу охорони публічної безпеки і правопорядку ГУНП у Вінницькій області підполковника Василя Стаховського, там відносно спокійно, з обома сторонами конфлікту постійно ведуть діалог.

«Ганна Супрун особисто обіцяла керівництву області, що ніяких радикальних дій тут ніхто не буде робити, - зазначив він. - Ми, все таки,в цивілізованій країні живемо і не потрібно тут робити будь-які провокації.Потрібно дочекатися вівторка, буде робоча зустріч в ОДА в там буде прийнято остаточне рішення. На території заводу зараз несуть службу працівники поліції охорони, із ними власники уклали договір і вони виконують свою роботу». 

Також у поліції наголошують, що підбурювання людей до штурму приватної власності та захоплення її, є протиправним вчинком. А за це передбачено покарання. Якщо кирнасівчан закликатимуть до таких дій, запевняючи у безкарності, то помиляються.

Хоча «круглих столів» та зустрічей у різних форматах, де говорили про Кирнасівський цукрозавод з часу конфлікту відбулось уже безліч, видимого їх результату ще не було. Черговий «день ікс» - вівторок, 14 липня. Тоді попередньо заплановано провести ще одну зустріч кирнасівчан, влади та власників заводу у Вінницькій ОДА. Усі сторони хочуть сподіватися, що досягнуті там домовленості будуть остаточними і їх виконання не підлягатиме сумніву. А ще там дуже хочуть побачити вкрай утаємниченого «інвестора», про якого кирнасівчани почали говорити ще минулого року...  

Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / "Ми й самі можемо порізати обладнання...": чому на Кирнасівський цукрозавод на Вінниччині не пускають власників (ФОТО, ВІДЕО)