Музей Пирогова у Вінниці поповнився унікальною шпагою

Новини Вінниці / Музей Пирогова у Вінниці поповнився унікальною шпагою

З нагоди 75-річчя з дня відкриття Музею-садиби М.І. Пирогова у Вінниці та 25-річчя надання національного статусу закладу подарували шпагу ХІХ століття – аналог нагородної зброї, з якою був похований видатний вчений, лікар та педагог. На святковому зібранні її вручив міський голова Вінниці Сергій Моргунов.

Меморіальний Пироговський комплекс був відкритий для відвідувачів 9 вересня 1947 року. Музей-садиба є національним туристичним магнітом і одним із 7 чудес Вінниччини, який за час свого існування прийняв майже дев’ять мільйонів відвідувачів з усього світу.

На урочистостях, що відбулися 9 вересня з нагоди ювілею музею, вінницький міський голова Сергій Моргунов відзначив вагому роль Миколи Пирогова в розбудові міста, адже для України Микола Пирогов – власна історична постать: одесит, киянин і вінничанин, людина, яка сформувала обличчя Вінниці та її славетну медичну історію ще до економічного злету наприкінці ХІХ століття і яка свідомо обрала життя на тих землях, де була можливість реалізувати талант і втілити гуманістичні ідеї.

«Ви всі знаєте історію про шпагу Миколи Івановича Пирогова, яка зникла у 1930 році. Олександр Федоришен (керівник Музею Вінниці) знайшов шпагу зразка 1872 року, яка вийшла на озброєння після франко-прусської війни 1870-1871 рр, і ми прийняли рішення, щоб історична справедливість відновилась. Є версія, що аналогічну шпагу цісар Франц Йосиф подарував Миколі Івановичу Пирогову, який був запрошеним консультантом Товариства Червоного Хреста у той час. Ця шпага офіцера французької воєнно-медичної служби найвірогідніше подібна до тієї, з якою Микола Пирогов був похований у січні 1882 року», – розповів мер Вінниці.

Відомо, що у 1930-х роках шпагу викрали за загадкових обставин, і відтоді тривали детективні пошуки слідів втраченої реліквії. Хоча лезо шпаги було призначене для нанесення колючих ударів, але по своїй суті це була церемонійна зброя, а не бойова. Врученням аналогічної зброї міський голова Вінниці певною мірою відновив історичну справедливість, виявивши повагу до постаті Миколи Пирогова, а також до поховальної культури і церемоніалу кінця ХІХ століття.

Цей подарунок – оригінальна шпага зі сталі та латуні. Фахівці київської майстерні «Кузня фантазій» лише виготовили нові піхви для цієї символічної холодної зброї, а також шляхом травлення по металу нанесли два написи латиною на клинку: «На вічний спомин про Миколу Пирогова 5.12.2021» і «Де, смерте, твоя перемога? Де твоє, смерте, жало?» (цит. з Першого послання до Коринтян Апостола Павла).

На щитку ефесу (руків’я) шпаги зображено емблему військових медиків того часу: змія, що обвиває посох давньогрецького бога Асклепія, увінчаний люстерком (дзеркало – символ обережності для лікаря). Композиція обрамлена вінком з листя дуба і мирта. А на протилежному щитку додано герб Вінниці часів Пирогова, який виконав для міста у 1860 році геральдист Б. Кене. Вигравіювана на шпазі дата 5.12. 2021 – це символічне позначення 140-х роковин з дня смерті великого медика, які вшановували у грудні 2021 року. На жаль, тоді сплеск коронавірусу не дозволив відзначити цю дату.

Вручаючи новий експонат для музею, Сергій Моргунов додав: «Думаю, що для вас це буде цікавий експонат. Ви самі приймете рішення, де він буде, і яку історію розповідатиме. А для того, щоб шпагу випадково не вкрали знову, міська рада забезпечить відеонагляд. Гадаю, що вся територіальна громада горда тим, що в нас є музей, і що в нас є такий колектив. Зі святом!».

Наостанок працівникам музею-садибі М.І. Пирогова вручили грамоти, подарунки і подяки (в тому числі від Вінницької міської ради та її виконавчого комітету), а також подякували колективу та його директору від імені усіх вінничан за віддану працю навіть у складний для України час.

Довідка

Микола Пирогов як відставний службовець міністерства просвітництва у чині таємного радника (цивільний відповідник званню генерал-лейтенанта) мав право на носіння церемонійної холодної зброї, яка була невід’ємним елементом парадного мундиру.

Геніальний хірург помер 5 грудня 1881 року. Офіційні похорони відбулися в січні 1882 року вже після бальзамування тіла вченого та будівництва склепу. Того ж місяця в київській газеті «Заря» вийшла стаття учня Пирогова Сергія Шкляревського, де він описував похорон вчителя: «…Кришка труни була знята, тіло покійника, одягненого в парадний мундир таємного радника зі шпагою на перев’язі та хрестом у схрещених руках, накрите білим покривалом з парчі…». Вдруге про шпагу згадує в 1927 році дослідник Сергій Якимович: за його спогадами, шпага уже лежала біля труни. У 1956 році голова Пироговської комісії МОЗ УРСР Михайло Даль у своїй статті про Пирогова написав, що під час похорону лікаря «…при мундирі була цінна шпага – подарунок австрійського імператора Франца-Йосипа… У 1930 році сталося пограбування труни. Зловмисники, розбивши скло внутрішньої труни, вкрали шпагу та хрест…».

Олеся Рудницька

10 вересня, 2022