Музей Михайла Грушевського у Сестринівці планують розширювати

Новини Вінниці / Музей Михайла Грушевського у Сестринівці планують розширювати

Музей Михайла Грушевського у селі Сестринівка Козятинського району.має стати більшим. Точніше, у планах відтворити будинок його діда Захарія Оппокова. Про це NaПарижі розповіла директор обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька.

Музей Михайла Грушевського у селі Сестринівка Козятинського району має стати більшим. Точніше, у планах відтворити будинок його діда Захарія Оппокова. Про це NaПарижі розповіла директор обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька.

За рішенням обласних депутатів, нещодавно музей Михайла Грушевського у Сестринівці, який відкрили у 2006 році, став філією обласного краєзнавчого. Більшість експонатів, які представленні там, розповідають про життя і діяльність вченого-історика, громадського і політичного діяча. 
Аби розвивати музей необхідно його розширювати, адже приміщення занадто мале і сьогодні складається з одного експозиційного залу.

"Новий будинок побудований на місці хати Захарія Івановича Оппокова, діда Михайла Сергійовича Грушевського по матері. Саме на цьому місці народилася його мати. Але на жаль, старий будинок не зберігся, не дійшло до наших днів і родинне майно. Серед експонатів є розповіді про батьків, дітей  і дідів родини Оппокових-Грушевських, але дуже стисло. Більшість з них стосується особистості самого Михайла Грушевського і його діяльності. Музей у Сестринівці потрібен розвиток, в тому числі є необхідність добудувати приміщення , хоча б у тих масштабах, як була стара хата  Захарія Оппокова. Тим більше є фотографії старого будинку діда. Після того, будемо поповнювати музей новими експонатами", - зазначила Катерина Висоцька.


Однак, це плани на довготривалу перспективу. Невідомо навіть приблизко, скільки потрібно на це грошей. Тому плани виглядають поки що примарними. В першу чергу, що більш реалістично, тут планують встановити сигналізацію та взяти приміщення музею "під охорону".


"Раніше він не охоронявся, єдине - там поставленні  були грати на вікнах та дверях. Зараз ми працюємо над тим, щоб забезпечити музей хоча б технічною охороною. Буде встановлена сигналізація, яку виведемо на пост охорони, що знаходиться у Козятині. 

Саша Григоровська
 

Антон Булгаков

7 листопада, 2017