Муніципалітети Вінниці та латвійського Вентспілса підписали угоду про співдружність

Новини Вінниці / Муніципалітети Вінниці та латвійського Вентспілса підписали угоду про співдружність

Вінниця і Вентспілс - нова сторінка партнерства. Сьогодні на рівні муніципалітетів підписано угоду про співдружність з цим латвійським містом.

«Ми завжди прагнули залучати кращі європейські практики, і це стає особливо актуальним для повоєнного відновлення нашої країни. Вентспілс вважається одним з найбільш інноваційних міст Латвії. І я упевнений, що наші громади знайдуть точки дотику. Сьогодні під час онлайн-зустрічі з очільником Вентспілса Янісом Вітоліньшем обговорили можливі напрями партнерства», - зазначив у Facebook мер Вінниці Сергій Моргунов.

Вентспілс – місто-порт, розташований на березі Балтійського моря. Це невелике місто з 35-тисячним населенням. Проте воно активно розвивається в економічному плані, має насичене культурне життя. До міста їдуть туристи - не тільки з сусідніх країн, а й зі Скандинавії. Тут створили перший в Латвії інтерактивний Центр науки та інновацій, діє власний університет, розгалужена мережа спортивної інфраструктури.

Окрім співпраці в освітньо-культурній площині, у Вінниці бачать перспективи спільних проєктів у сфері ІТ, екології, цивільного захисту, відновлювальної енергетики. Вентспілс швидкими темпами рухається вперед у плані просторового розвитку та створення комфортних умов для життя.

«Ми теж займались цими питаннями у мирний час. Тож нам є чого повчитися один в одного. Відзначу, що, за словами мера Вентспілса, 85% коштів, які вкладаються у місто, - це європейські гранти. Тож наші нові партнери зможуть поділитися інструментами їх залучення.

Для нас також важливий досвід балтійських країн, які стали членами ЄС після розвалу радянської імперії. Вони пройшли ті євроінтеграційні процеси, які попереду в України. Латвія завжди підтримувала нас на цьому шляху, і з 2014 року допомагала у боротьбі з росією», - зазначив С.Моргунов.

До речі, з лютого Вентспілс прихистив близько 600 українців, серед них є і вінничани. Саме у родини з Вінниці тут народилось немовля.

У мерії сподіваються, що разом з Вентспілсом буде реалізовано не один проєкт.

Олеся Рудницька

14 вересня, 2022