МОЗ дозволило щеплювати громадських діячів залишками вакцини для медиків

Новини Вінниці / МОЗ дозволило щеплювати громадських діячів залишками вакцини для медиків

Міністерство охорони здоров'я дозволило робити щеплення проти COVID-19 залишками вакцин, які підготували для медиків. Раніше невикористані дози препарату з флакона, зокрема на Вінниччині, утилізували.

Міністерство охорони здоров'я дозволило робити щеплення проти COVID-19 залишками вакцин, які підготували для медиків. Раніше невикористані дози препарату з флакона, зокрема на Вінниччині, утилізували.

Відповідний наказ МОЗ опублікували на сайті міністерства.

Один флакон з вакциною Covishield/AstraZeneca містить 10 доз препарату. Після відкриття флакона, вакцину можна використати протягом 6 годин ㅡ саме стільки триває одна сесія мобільної виїзної бригади.

Як зазначав міністр охорони здоров'я Максим Степанов, під час першого етапу вакцинації мобільні бригади розраховують кількість доз вакцини на день по запису медичних працівників, які дали згоду на щеплення.

«Але це ж життя: хтось не прийшов, у когось стались якісь обставини. Якщо це не кратно (десяти ㅡ ред.), то дійсно є відповідні дози, які не використали саме для медичних працівників. Ми внесли зміни, якщо є такий надлишок, щоб могли вакцинуватися громадські діячі, публічні особи для того, щоб популяризувати вакцинальну кампанію», ㅡ сказав Степанов під час брифінгу у понеділок, 1 березня.

Так, за наказом МОЗ залишками препарату для медиків «поза чергою» вакцинуватимуть громадських діячів, діячів культури та спорту та лідерів релігійних спільнот. Публічним людям пропонуватимуть щеплення, якщо медики, які мали отримати вакцину, відмовляться від неї, матимуть протипоказання для щеплення, або ж дози препарату з одного флакона використають не повністю.

Нагадаємо, 1 березня щеплення зробив і сам очільник МОЗ Максим Степанов. Однак міністра вакцинували не залишками препарату, а заздалегідь підготовленими дозами. Міністр вніс себе, президента Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Дениса Шмигаля у перелік для щеплення поза чергою, щоб популяризувати вакцинальну кампанію.

За словами Степанова, Зеленський планує вакцинуватися разом із військовими. Коли щеплення зробить прем'єр-міністр ㅡ наразі невідомо.

Олеся Рудницька

1 березня, 2021