Міста України почали скасовувати карантин без погодження з урядом. У Вінниці утримались

Новини Вінниці / Міста України почали скасовувати карантин без погодження з урядом. У Вінниці утримались

Шість міст України стали в авангарді послаблення карантинних обмежень, попри встановлений Кабміном термін на 11 травня. Зважаючи на об’єктивні обставини, там відкриваються непродовольчі магазини (конкуренти «Епіцентру»), перукарні, ресторани та навіть зоопарки. Якщо раніше Вінниці намагалася бути серед перших, то наразі ті ж перукарні у місті працюють підпільно, а каву «на винос» роблять вибірково далеко не у кожному закладі.

Шість міст України стали в авангарді послаблення карантинних обмежень, попри встановлений Кабміном термін до 11 травня. Зважаючи на об’єктивні обставини, там  відкриваються непродовольчі магазини (конкуренти «Епіцентру»), перукарні, ресторани та навіть зоопарки. Якщо раніше у Вінниці намагалася бути серед перших, то наразі ті ж перукарні у місті працюють підпільно, а каву «на винос» роблять вибірково далеко не у кожному закладі.

В матеріалі «Обозревателя» згадали, що першим незгоду з терміном обмеження висловив мер Черкас А.Бондаренко. Тамтешня міськрада з 30 квітня дозволила працювати непродовольчим магазинам і сфері послуг, літнім майданчикам ресторанів, будмагазинам, ринкам за умови дотримання вимог законодавства щодо протиепідеміологічних заходів.

На такі дії відреагував міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, пообіцявши жорстко відповісти на послаблення карантину. Крім того, у своєму відеозверненні від 1 травня президент України Володимир Зеленський пригрозив меру міста Анатолію Бондаренку «юридичними наслідками», а в ЗМІ почали пригадувати, що міський голова є прихильником Ю.Тимошенко, а також його «скелети у шафі». «Бруд» віднайшли після того, як мер зауважив, що його ініціатива «відновлює соціальну справедливість».

«Черкаський виконавчий комітет відновив соціальну справедливість. Я вважаю, що великий будівельний гіпермаркет нічим не відрізняється від маленького магазину будівельних товарів», – зазначив Бондаренко.

Відразу після Черкас послабити карантин вирішили в Мукачевому. Там влада дозволила з 4 травня відкрити торгові центри й парки, але тільки з дотриманням усіх норм безпеки.

У ТРЦ встановлено обов'язкове використання відвідувачами засобів захисту – респіраторів або захисних масок, а персонал повинен бути забезпечений окулярами або щитком і рукавицями. До того ж потрібно, щоб у торгових центрах дезінфікували приміщення кожні дві години, а відвідувачі перебували там із розрахунку не більш як одна особа на 10 квадратних метрів.

У скверах і парках людям дозволяється перебувати з дотриманням соціальної дистанції та протиепідемічних заходів.

Проти цього рішення виступив голова Закарпатської ОДА Олексій Петров, який звернувся в поліцію, щоб перевірити законність ухваленого рішення. Прокуратура зареєструвала кримінальне провадження.

Того ж дня, 30 квітня, про пом'якшення карантину заявили і в Дніпрі. Тоді, за повідомленням мера Бориса Філатова, відкрили хімчистки, СТО, майстерні з ремонту різного устаткування. Кав'ярні й ресторани зможуть працювати як із адресною доставкою, так і з послугою "take away". Для всіх без винятку, зокрема й для ринків, основне правило – це наявність маски, захисних окулярів, рукавичок і антисептиків.

З 4 травня в Дніпрі відкрилися для відвідування понад 100 зелених зон і бульварів, які не потрапляли під заборону, а також набережна.

А ось в Харкові відзначилися іншою заявою. Там не послаблюють обмеження до встановленої Кабміном дати, але з 12 травня зібралися відновити роботу метро. Нібито всупереч позиції уряду…

«12 травня ми хочемо запускати метро в Харкові... Ми готові пускати у вагони лімітовану кількість осіб, щоб не було тисняви. До того ж це зручний вид транспорту й доступний. Метро має їздити. У всьому іншому будемо синхронізуватися з наказами уряду», – заявив мер міста Геннадій Кернес.

Втім, з огляду на слова міського голови, без дозволу Кабміну підземку все-таки не запустять.

Одночасно про рішення відкривати роботу різних сфер повідомили в Одесі та Луцьку. І якщо в останньому зняли тільки низку обмежень, то в «Південній Пальмірі» карантин, по суті, скасували.

«Ми зараз проводили комісію, порахували всі цифри, і фактично я можу вам сказати, що карантин в Одесі закінчений», – заявив мер Геннадій Труханов.

Він також додав, що в місті чекають відкриття туристичного сезону і готують до нього тамтешні пляжі.

У Луцьку ж міськрада під час карантину дозволила роботу низки непродовольчих магазинів. Йдеться про заклади, що торгують пестицидами, агрохімікатами, кормами, побутовою хімією і засобами гігієни, деталями та приладдям для транспортних засобів і сільськогосподарської техніки.

Працювати також можуть салони та майстерні оптики, магазини велосипедів і майстерні з їхнього ремонту. Крім того, в місті відкриється навіть зоопарк.

За словами заступника мера з питань діяльності виконавчих органів Луцької міськради Костянтина Петрочука, таке рішення було ухвалено після аналізу ситуації із захворюванністю в місті та області.

«Так, вирішили послабити деякі моменти, які, по суті, не впливають на скупченість людей та ризик поширення вірусу. Послабили, щоб і малий бізнес відчував підтримку (оскільки два місяці без роботи – це дуже багато), а люди могли звернутися за певними послугами. Але це пом'якшення можливе тільки за дотриманням усіх норм безпеки: соціальна дистанція, маски, рукавички тощо», – сказав він.

Стосовно відкриття зоопарку місцевий чиновник пояснює, що його прирівняли до паркових зон, які Кабмін вніс до першого етапу послаблення карантину.

«Там діятимуть обмеження на вхід, а працівники стежитимуть за дотриманням правил соціального дистанціювання, щоб не скупчувалися біля вольєрів», – пояснив Петрочук.

Водночас із відкриттям деяких сфер бізнесу робота громадського транспорту відбуватиметься з обмеженнями. Якщо рівень захворюваності в Луцьку почне зростати, міськрада перегляне своє рішення у бік введення нових обмежень.

Тим часом у Вінниці не приймають жодних рішень усупереч заявам центральної влади. Проте вінничани не обмежені у прогулянках парками, а приміром каву можуть випити у місті в окремих «точках». У більшості ларьків, що торгують сигаретами, покупцю її винесуть. Торгівля непродовольчими товарами відбувається «за попередньої домовленості». Якщо знаєш власника чи продавців. Перукарі працюють аналогічно чи з виїздом на дім до клієнта.   

І ще. З відкриттям ринків система безпеки там значно краща, ніж у тих супермаркетах, які не припиняли працювати. Немає тисняви, повсюди плівка та дистанція…

Олеся Рудницька

8 травня, 2020