Міський голова Бару розповів, чому до ОТГ приєдналася лише одна із 9 громад та коли буде у місті «свій» індустріальний парк

Новини Вінниці / Міський голова Бару розповів, чому до ОТГ приєдналася лише одна із 9 громад та коли буде у місті «свій» індустріальний парк

Об’єднана громада міста Бар стала однією з 30-ти, що братимуть участь в навчальній програмі «Інтегроване просторове планування для ОТГ», що організована CANactions School за підтримки програми ULEAD з Європою. За словами міського голови Артура Цицюрського, це – не навчання для отримання сертифіката, а цілком реальна можливість на практиці застосувати навички з просторового планування провідних урбаністів:

Об’єднана громада міста Бар стала однією з 30-ти, що братимуть участь в навчальній програмі «Інтегроване просторове планування для ОТГ», що організована CANactions School за підтримки програми ULEAD з Європою. За словами міського голови Артура Цицюрського, це – не навчання для отримання сертифіката, а цілком реальна можливість на практиці застосувати навички з просторового планування провідних урбаністів:

«Просторовий розвиток включає в себе все. Бачити цей процес, а тим більше його планувати далеко не кожен може. Цим однозначно мають займатися фахівці-урбаністи. Бар, маючи таку поважну історію, історичні будівлі, архітектурні пам’ятки, не може розбудовуватись з наскоку. Тому коли до нас звернулися із запрошенням, ми не відмовились. Приємно, що було оцінено наше бачення, історично-архітектурна цінність нашого міста і наші напрацювання», -зазначив А. Цицюрський.

Якогось конкретного результату від цього проекту очікуєте?

«Основне, щоб наприкінці проекту ми запропонували свою концепцію просторового планування нашої території і вибрали один локальний об’єкт, захистили проект, під який можна буде отримати грант», - каже мер.

Ви уже бачите для себе такий об’єкт, вулицю чи площу міста, де можна буде застосувати ці знання?

«Є кілька таких територій. Це – центральна площа міста, площа на в’їзді у місто, що охоплює територію автовокзалу. Вулиця там із досить таки інтенсивним рухом – як транспортним, так і пішохідним. Це – наша фортеця чи її рештки – пам’ятка національного значення і всі дотичні до неї території. Це – пішохідна вулиця Гагаріна, яка між трьома школами», - зазначає міський голова.

За перспективним планом, навколо Бару мало об’єднатися дев’ять громад, приєдналася одна – Антонівська. Чому так сталося? Як їх переконували?

«Із 9-ти громад 4 прийняли негативне рішення, а 5 вели перемовини. Особисто я провів 13 зустрічей у цих 5-ти громадах. Певна частина людей були вже запрограмованими на негатив, але завжди зустрічі завершувались довірливою розмовою. Після того мали прийняти рішення депутати цих сільрад. Вони відмовились. Не хочуть, бо ті, хто по адміністративній вертикалі за це відповідає, не проводили роз’яснювальної роботи. Та й свідомість голів сільрад бажала б бути кращою. Бо не знаю, як, втративши такий шанс для громади, сподіватись далі бути там обраним. Адже втрачено сотні тисяч, а то й мільйони гривень, які можна було спрямувати на потреби громади…», -  каже А.Цицюрський.

Але Антонівку переконати вдалося – там зараз люди не шкодують?

«Ми проводили з ними виїзні зустрічі: їздили в Дружелюбівку Калинівської ОТГ, в Дунаївці Хмельницької області, приїжджали до нас представники Центру розвитку місцевого самоврядування. Домовилися, що місцеву школу ми не закриємо, спеціалістів працевлаштуємо, брали зобов’язання по дорозі, освітленню… І ми виконуємо взяті обіцянки. Стало краще. Хоча Антонівка – єдина в Україні громада, в якої відібрали шкільний автобус, який колись районна влада передала, збираючись закрити школу. Але ми придбали новий і школу не закрили», - розповів мер.

Якою Ви бачите Барську громаду до місцевих виборів 2020 року, які, за словами керівників держави, мають пройти на новій територіальній основі? Вона буде збільшуватись, переформатовуватись?

«У нас в районі перспективний план був на чотири громади, тепер розглядається три громади. Войнашівка, яка за попереднім планом мала бути окремою громадою, у новому проекті розглядається як частина Барської. Думаю, процесу дооб’єднання не уникнути», - наголосив очільник ОТГ.

На скільки зріс бюджет громади після об’єднання?

«У 2017 році – майже в 4,5 рази. Сюди входять і субвенції. Але дуже багато на нас повноважень скинули вже у 2018 році. Ще на кілька мільйонів у 2018 році зріс бюджет. Відповідно, прогнозуємо зростання і в 2019 році», - каже А.Цицюрський.

Зрозуміло, що громаді потрібні нові інвестиції, виробництва – що можете запропонувати інвесторам? Можливо, щось на зразок індустріального парку?

«Закон про індустріальні парки ще не прийнятий – у цьому теж є проблема. Але в нас є для цього територія, вона у промисловій частині міста – там підведені мережі, комунікації. Щось уже маємо у вигляді пропозицій. У стратегії у нас прописано облаштування індустріального парку, але щоб не наробити помилок, потрібно мати щонайменше дві пропозиції, щоб знати, якого спрямування має там бути виробництво, і вже тоді підганяти проектну документацію під конкретну тему. Якщо у нас люди їздять на роботу до Вінниці, то вірогідність того, що до нас звернуться інвестори, досить висока», - наголосив А. Цицюрський.

За матеріалами інтерв'ю Сергія Маламури, Вінницький прес-клуб.

 

 

 

admin

29 листопада, 2018