Мільйонні махінації з деревиною: на Вінниччині оголошено про підозру головному лісничому Тульчинського лісгоспу

Новини Вінниці / Мільйонні махінації з деревиною: на Вінниччині оголошено про підозру головному лісничому Тульчинського лісгоспу

Слідчі-детективи Головного управління Нацполіції у Вінницькій області 23 червня оголосили про підозру головному лісничому та ліснику Тульчинського лісгоспу, а також місцевому підприємцеві. За попередньою змовою вони незаконно вирубували ліси та продавали деревину.

Слідчі-детективи Головного управління Нацполіції у Вінницькій області 23 червня оголосили про підозру головному лісничому та ліснику Тульчинського лісгоспу, а також місцевому підприємцеві. За попередньою змовою вони незаконно вирубували ліси та продавали деревину.

Злочинну оборудку, яка завдала значної шкоди державі, викрито за оперативного супроводу УСБУ області. Правопорушникам оголосили про підозру за трьома статтями кримінального кодексу.  

Як зазначають у відділі комунікації обласного главку, під час досудового розслідування встановлено, що організатором злочинної групи є головний лісничий. У лісгоспівців існував розподіл функцій, який дозволяв, аби схема незаконної вирубки, транспортування та збуту працювала як годинниковий механізм.

Щоб приховати нелегальну схему, використовуючи службове становище, головний лісничий вносив до Системи єдиного обліку деревини завідомо неправдиві відомості та виписки фіктивних товарно-транспортних накладних, контролював проведення незаконних порубок особливо цінної деревини колегами-співвиконавцями та розподіляв між усіма кошти. За чотири місяці 2021-го року зловмисники привласнили деревину на суму близько 1,5 мільйони гривень. 

Під час проведених обшуків у фігурантів злочинної групи слідчі вилучені підроблені товаро-транспортні накладні, роздруківки їх реєстру, лісорубні квитки акти огляду заготівлі, бірки на дерева, чорнові записи.  

Підозрюваним оголосили про підозру за ст. 246 (незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу), ч. 5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією, а організатору - ще й за ч.2 ст. 361 КК України (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж).

Максимальний термін покарання, передбачений за такі злочини – 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Розслідування кримінального провадження триває під процесуальним керівництвом прокуратури області. Слідчі звернулись з клопотанням до суду про обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Макс Мельник

24 червня, 2021