Мери українських міст проти змін до Виборчого кодексу. Вони порушують конституційні права громадян

Новини Вінниці / Мери українських міст проти змін до Виборчого кодексу. Вони порушують конституційні права громадян

Представники Асоціації міст України відправили офіційного листа на ім'я глави фракції "Слуга народу" в парламенті - Давида Арахамії, у якому заявили, що більшість запропонованих до внесення змін у виборче законодавство в частині місцевих виборів просто порушують конституційні права громадян.

Представники Асоціації міст України відправили офіційного листа на ім'я глави фракції "Слуга народу" в парламенті Давида Арахамії, у якому заявили, що більшість запропонованих до внесення змін у виборче законодавство в частині місцевих виборів просто порушують конституційні права громадян.

Мова йде про впровадження пропорційної виборчої системи практично для всіх громад, розподіл мандатів в місцевих радах згідно загальнонаціональному рейтингу партії і обмеження можливості самовисування для кандидатів на посаду сільського, селищного та міського голови.

В Асоціації міст України озвучили свої пропозиції щодо внесення правок до Виборчого кодексу. Перш за все, це - відкрите і прозоре обговорення змін. Також, мери українських міст в тексті звернення запевняють, що більшість ініціатив просто порушують конституційні права громадян:

"Зазначені пропозиції не тільки шкодять місцевому самоврядуванню, а й обмежують конституційне право громадян бути обраними, ставлячи їх в залежність від членства в партії".

Разом з тим в асоціації пропонують зберегти існуюче положення про використання пропорційної системи виборів в громадах, де більше 90 тис. виборців, і не допустити встановлення загальнонаціонального рейтингу партій для розподілу мандатів в міських радах.

Також необхідна гарантія права громадян на самовисування на посаду сільського, селищного або міського голови - незалежно від кількості виборців, а розмір виборчого грошової застави для кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, а також депутатів місцевих рад повинен бути скасований або істотно зменшений:

"Грошова застава не може бути єдиним або основним джерелом фінансування місцевих виборів - цю функцію повинен брати на себе державний бюджет", - переконані в асоціації.

Новини Вінниці / Мери українських міст проти змін до Виборчого кодексу. Вони порушують конституційні права громадян