Меру Полтави Мамаю повідомили про підозру за розголошення військової таємниці

Новини Вінниці / Меру Полтави Мамаю повідомили про підозру за розголошення військової таємниці

За матеріалами СБУ міському голові Полтави Олександру Мамаю повідомлено про підозру щодо несанкціонованого поширення інформації про розміщення підрозділів ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

За даними слідства, фігурант поширив дані, які не розміщувалися у відкритому доступі ні Генеральним штабом ЗСУ, ні Міноборони, ні іншими уповноваженими державними органами.

Досудове розслідування за ст. 114-2 Кримінального кодексу України проводять слідчі Полтавського управління СБУ за процесуального керівництва обласної прокуратури. Санкція статті передбачає позбавлення волі строком до 12 років.

О.Мамай також відомий тим, що у грудні 2021-го в ефірі нині забороненого телеканалу «НАШ» заявив, що в Україні воюють Росія та США

«Мені здається, що у нас сьогодні відбуваються бойові дії, на нашій території воюють дві наддержави – це США і Росія. Дуже прикро, що іде брат на брата», – сказав рік тому мер Полтави.

Олександр Мамай вперше став мером Полтави у 2010 році. За його каденції у місті почався процес хаотичної забудови історичної частини міста. Протягом декількох років мер блокував у місті встановлення пам'ятника Івану Мазепі, оскільки вважає його негативною історичною персоною.

У 2013 році, у відповідь на пропозицію громадськості перейменувати вулицю Паризької Комуни на Героїв Крут, він заявив, що поки є міським головою жодну вулицю в Полтаві перейменована не буде. Після ухвалення законів про декомунізацію всіляко саботував її проведення в Полтаві.

У 2018 році Полтавська міськрада висловила йому недовіру і позбавила повноважень. Сам мер вважав ці дії нелегітимними. У листопаді 2018 до ЄРДР внесли зміни, згідно з якими Мамай визнавався мером. Проте виявилося, що ці дані були внесені за допомогою викраденого ключа і не мають сили. У грудні відбулася аналогічна ситуація – зміни внесли з порушенням закону. Мамаю вручили підозру за протидію законній господарській діяльності Полтавської міської ради та за організацію несанкціонованого втручання в роботу інформаційної системи.

У 2019 балотувався до Верховної Ради як мажоритарник, проте не набрав достатньої кількості голосів.

На місцевих виборах восени 2020 року Мамая втретє обрали мером Полтави. Тоді за нього проголосували 52% виборців.

Олег Верлан

29 грудня, 2022