Мережу АЗС із заправками на Вінниччині підозрюють у махінаціях із чеками

Новини Вінниці / Мережу АЗС із заправками на Вінниччині підозрюють у махінаціях із чеками

Мережу АЗС «БРСМ-Нафта» з 9 автозаправними станціями на Вінниччині, підозрюють у тому, що там триває видача касових чеків, які не відповідають вимогам законодавства. Як переконані в Консалтинговій групі «А-95», яка провела контрольну закупівлю палива в мережі, це є ознакою махінацій з готівкою задля зниження оподаткування.

Як вказує enkorr, спеціалісти «А-95» зробили контрольні закупівлі палива за готівку в другій декаді вересня на станціях «БРСМ» в Дніпропетровській, Львівській та Закарпатській областях, а також в Києві та Київській області.

Лише чеки, видані на АЗС в с. Шегині у Львівській області, на вул. Маяковського в Києві і в с. Віта Поштова в Київській області відповідали діючим вимогам до фіскальних документів на придбання нафтопродуктів

У той же час чеки, які були отримані на АЗС в м Нікополь Дніпропетровської області та  Ужгороді на Закарпатті, не містили вказівки форми оплати, що є порушенням положення «Про форму та зміст розрахункових документів», затвердженого наказом №13 Міністерства фінансів України від 21 червня 2016 року.

Так, пункт 3 положення визначає, що фіскальний чек, зокрема, повинен містити такі обов'язкові реквізити, як позначення форми оплати (готівкою, електронним платіжним способом, в кредит і т.д.).

«У разі відсутності в документі хоча б одного з обов'язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення, такий документ не буде прийматися як розрахунковий», - йдеться в положенні.

Експерти відзначають певну еволюцію діяльності «БРСМ» щодо видачі чеків невстановленого зразка. Зокрема, за останні місяці змінилася географія видачі таких чеків, а також їх формат.

«Якщо ще навесні чеки без позначення форми оплати зустрічалися повсюди, то зараз вони зникли в столичному регіоні, де часто при оплаті готівкою одна станція видавала чеки двох різних зразків. Якщо раніше чеки невстановленого зразка містили позначку «Відомість К», потім «Післяплата К» або «Передплата К», то зараз просто «К», яка ледь помітна внизу чека», - розповів директор Консалтингової групи« А-95 »Сергій Куюн.

За його словами, це свідчить про вплив громадського контролю на роботу несумлінних платників податків.

«БРСМ» так і не змогла пояснити, чому видає два різних чека при оплаті готівкою. Замість цього компанія запустила програму онлайн-перевірки чеків на сайті Держподаткової служби, що нібито має свідчити про сплату податків з трансакції. Але наявність чека в даній базі є необхідним, але недостатнім підтвердженням сплати ПДВ, тому що не дає відповіді на питання: кому був проданий товар - фізичній або юридичній особі?», - каже Сергій Куюн.

Він пояснює, що в другому випадку зобов'язання по ПДВ переходять на юрособу, якій при даній схемі з фіктивним чеком є ​​фіктивні споживачі. На підставі цього він запевняє, що мережа використовують дані операції з паливом для зменшення оподаткування.

В «А-95» заявили, що за підсумками вересневої перевірки звернуться до Державної податкової служби з проханням дати оцінку даним фіскальним документам, що видаються на АЗС «БРСМ-Нафта».

Куюн також додав, що вивчати касову дисципліну на «БРСМ» почали після заяви голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, який на прикладі чека з АЗС «БРСМ-Нафта» продемонстрував роботу податкових «скруток» на АЗС.

Раніше повідомлялося, що у вересні 2021 року Державна фіскальна служба заблокувала всі три нафтобази «БРСМ», що входить в структуру групи міні-НПЗ в Гадячі, а також всі столичні АЗС (6 станцій) в рамках розслідування торгівлі фальсифікатом та ухилення від сплати податків.

Олег Верлан

23 вересня, 2021