Медики Вінниччини гальмують щеплення, а зростання захворюваності виглядає штучним

Новини Вінниці / Медики Вінниччини гальмують щеплення, а зростання захворюваності виглядає штучним

Лише 24 лютого голова Вінницької ОДА Сергій Борзов заявив, що о 14.38 відбулася перша вакцинація від коронавірусу лікарки, а далі вакцинована щеплюватиме інших. Наразі відомо, що у Вінниці процедуру вакцинації пройшли лише десять людей.

Лише 24 лютого голова Вінницької ОДА Сергій Борзов заявив, що о 14.38 відбулася перша вакцинація від коронавірусу лікарки, а далі вакцинована щеплюватиме інших. Наразі відомо, що у Вінниці процедуру вакцинації пройшли лише десять людей.

Такі не дуже оптимістичні цифри звучали напередодні ввечері в ефірі ток-шоу «Право на владу». Станом на 25 лютого в Україні вакциновано майже 1200 людей. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов у найближчі дні пообіцяв «зовсім інші цифри»…  

Можливо, вакцинованих вінничан вже більше. Але не набагато.

Чому медики з острахом дивляться на вакцинацію? Найкраще про це сказала головна інфекціоністка Вінниччини, авторка першого в Україні протоколу лікування коронавірусу, докторка меднаук Лариса Мороз. Вона пояснила, чому не буде щеплюватися вакциною Covishield.

«Ніхто ще не озвучив основного показника цієї вакцини - її ефективності, який відсоток вона дає можливості уникнути тяжких форм хвороби та летальних випадків. Є інформація, що AstraZeneca не відповідає за ефективність та якість цієї вакцини», - сказала інфекціоністка.

Між тим, більше тижня на Вінниччині зростають показники кількості проведених досліджень та виявлення інфікованих. Синхронно. У NaПарижі виникає дивне відчуття, що лабораторії збільшили навантаження «не випадково», а за «проханням», аби довести вінничанам, що захворюваність на COVID-19 зростає, а тому потрібно лояльніше ставитися до вакцинації. В Україні аналогічні тенденції. Втім, схоже, суспільство вже далеке від того, що думку йому можна нав’язати «цифрами».

Так, люди дивляться на лікарів, які у більшості не поспішають зі щепленням, адже чудово розуміють справжню картину захворюваності. Масово хворіти почали не наприкінці лютого, хворіли і раніше, але у січні складно було отримати направлення на дослідження у сімейного лікаря. Тепер ні…

Вінниччина на порозі «червоної зони», тому, можливо, для початку слід замислитися про введення додаткових непопулярних карантинних обмежень, а тим, хто погодиться на щеплення виплачувати премію. У якості експерименту.