Медведчука обміняли на 215 захисників Маріуполя, але провадження по політику не закриють

Новини Вінниці / Медведчука обміняли на 215 захисників Маріуполя, але провадження по політику не закриють

Головною новиною минулої ночі стало повернення з полону 215 наших військових, серед яких 108 бійців «Азову». Раніше Росія звільнила з полону 10 іноземців, які служили у лавах ЗСУ. Серед них троє тих, кого «засудили» до смертної кари у так званій «ДНР». Натомість росіянам видано кума Путіна Віктора Медведчука.

Про передачу колишнього нардепа та одного з лідерів «Опозиційної платформи - За життя» в ефірі телемарафону розповів виконуючий обов'язки голови СБУ Васил Малюк.

«Медведчук - це не просто кум Путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник. Його провина повністю зафіксована у відповідних матеріалах, які зібрала СБУ», - зазначив посадовець.

Малюк додав, що під час роботи по «справах Медведчука» українські правоохоронці знешкодили не одну агентурну мережу, а також затримали багатьох державних зрадників та здобули велику кількість важливої інформації, яку використають у контррозвідувальних заходах.

Тепер же завдяки обміну Україна змогла повернути з російського полону героїв, на яких так чекають вдома.

Він підкреслив, що обмін Медведчука на українських захисників не перешкоджає розгляду його справ у суді.

«Це стосується і ухвалення рішень, і призначення покарання, і конфіскації арештованого майна. Адже у такому разі застосовується процедура спеціального судового розгляду за відсутності обвинуваченого», - сказав Малюк.

Він додав, що проведення обміну стало можливим завдяки змінам до чинного законодавства, які врегулювали відповідні правові механізми.

Що стосується захисників Маріуполя, то повернули дуже багато відомих імен: Дениса «Редіса» Прокопенка, Сергія «Волину» Волинського, Святослава «Калину» Паламара, Олега Хоменка, Євгенія Бову, Дениса Шлегу, Катерину «Пташку» Поліщук, Мар'яну Момонову та інших.

Серед звільнених військовослужбовці НГУ, ВМС України, ЗСУ, ДПСУ, ТрО, НПУ, СБУ, Держмитслужби, ДССТ, а також двоє цивільних. З повним списком звільнених можна ознайомитися за посиланням.

«Згідно з домовленостями, досягнутими із президентом Туреччини Реджепом Ердоганом, п'ятеро наших командирів у Туреччині під його гарантіями захисту та безпеки», - зазначив глава ОП Андрій Єрмак.

Олег Верлан

22 вересня, 2022