Медаль, подарована майбутньоу музею Вінниці, розкрила цілий пласт життя Подільської губернії минулого сторіччя

Новини Вінниці / Медаль, подарована майбутньоу музею Вінниці, розкрила цілий пласт життя Подільської губернії минулого сторіччя

У Вінниці планують створити музей міста і днями його фонди поповнились новим цікавим експонатом – медаллю, яка призначалась землевласнику Стефану Дерсевилю за досягнення у розведенні коней.

У Вінниці планують створити музей міста і днями його фонди поповнились новим цікавим експонатом – медаллю, яка призначалась землевласнику Стефану Дерсевилю за досягнення у розведенні коней.

Про це йдеться на сторінці спільноти Центр історії Вінниці у Facebоok.

«Днямими отримали подарунок від нашого друга і партнера Генрика Ґрохольського – срібну нагородну медаль Подільського товариства сільського господарства і сільськогосподарської промисловості 1908 року.

Подільське товариство сільського господарства і сільськогосподарської промисловості (1896-1918) було найзначнішим за розмірами й масштабами діяльності громадським об’єднанням на Правобережній Україні, яке зробило значний внесок у розвиток агропромислового комплексу Поділля, заклавши основи наукових підходів до місцевого аграрного виробництва», - йдеться в інформації.

Зазначимо, товариство щороку восени проводило у Вінниці виставки, на яких демонструвала досягнення аграріїв – тобто землевласників, які за однією із історичних версій гнобили український народ, за іншою – були «двигунами» суспільного прогресу.

Фахівці зазначають, що на аверсі медалі зображений герб Подільської губернії, облямований лавровим та дубовим листям, вгорі – напис «Подольсоке общество сельскаго хозяйства», на реверсі напис «За труд і пользу» та прикрашену лавровою та дубовою гілками стилізовану прямокутну таблицю з підписом «Стефану Константиновичу /Дерсевилю / За верховую кобылу/«Шарада» /Винница/ 1908 г.

Зазначимо, що Степан Костянтинович Дерсевиль був землевласником, в селі Паланка, нині Томашпільського району, що на Вінниччині володів 261 десятиною землі.

А от автором медалі, судячи з клейма у вигляді переплетених латинських літер «T» та «G» на аверсі та реверсі, автором проекту медалі був граф Тадеуш Ґрохольський (1839-1913) – живописець і графік, громадський діяч, власник Стрижавського маєтку, співзасновник Вінницького І-го позичково-ощадного товариства (Селянського банку), один із співзасновників (1896), заступник голови (1898-1908), скарбник (1898-1905) та почесний член (1908) вищезгаданого Подільського товариства сільського господарства.

Новини Вінниці / Медаль, подарована майбутньоу музею Вінниці, розкрила цілий пласт життя Подільської губернії минулого сторіччяНовини Вінниці / Медаль, подарована майбутньоу музею Вінниці, розкрила цілий пласт життя Подільської губернії минулого сторіччяНовини Вінниці / Медаль, подарована майбутньоу музею Вінниці, розкрила цілий пласт життя Подільської губернії минулого сторіччя