Масові сутички біля Жмеринської міської ради: погляд з іншого боку

Новини Вінниці / Масові сутички біля Жмеринської міської ради: погляд з іншого боку

В середині 80-их на телеканалах з’явився італійський серіал «Спрут», про організовану злочинність на Сицилії. З того часу минуло більше 30-ти років. Та в деяких українських регіонах, сьогодні місцеві чиновники, створюють сценарій кримінальної стрічки в реальному житті. Не нехтуючи методами кінематографічних гангстерів: грабунками, залякуванням, корупційними схемами та відвертою брехнею.

Жмеринський спрут

В середині 80-их на телеканалах з’явився італійський серіал «Спрут», про організовану злочинність на Сицилії. З того часу минуло більше 30-ти років. Та в деяких українських регіонах, сьогодні місцеві чиновники, створюють сценарій кримінальної стрічки в реальному житті. Не нехтуючи методами кінематографічних гангстерів: грабунками, залякуванням, корупційними схемами та відвертою брехнею.

Цікава історія

Жмеринка. Місто залізничників. Великий вузол у Вінницькій області. Населення міста становить близько 40-ка тисяч. До минулого четверга про Жмеринку не часто згадували у новинах. Та 27 лютого тут сталася подія, яка сколихнула стрічки новин українських видань. За повідомленнями ЗМІ, біля будівлі Жмеринської міської ради відбулися масові сутички.

Українські видання, один за одним, посилаючись на місцевий сайт, повідомляли: представники ВГО Національні Дружини намагалися штурмувати приміщення міської ради. Тут треба відзначити якості «професійності» та «об’єктивності» редакторів та журналістів цих ЗМІ. Адже, лише в поодиноких випадках, новинарі звертались за коментарями до представників Нацдружин. Так, масово-однобоко поширювалась версія лише однієї сторони конфлікту.

Але повернімося до суті. Справа в тому, що ще у 2015 році на позачергових виборах у Жмеринці переміг місцевий бізнесмен Анатолій Кушнір. Досить цікавий діяч. У його декларації за 2018 рік зазначено 7 земельних ділянок (найменша 365,1 м2, і найбільша – 10878 м2). Три житлові будинки (найбільший площею у 302 м2). А також кілька машин Mercedes, пара Subaru та ще 7 вантажівок. Бізнесмен, як бізнесмен. Але, звичайно, що все це оформлено на дружину. Невелика ремарка…

Свій строк на посаді міського голови Жмеринки Анатолій Кушнір не досидів. 22 травня 2018 року, на сесії Жмеринської міської ради 26 із 35 депутатів проголосували за дострокове припинення його повноважень. А на місце виконання обов’язків міського голови у міськраді обрали її тодішнього секретаря – Юрія Світлака.

Прокурор

Світлак Юрій Степанович (Прокурор) – до 2015 року депутат районної ради по Носковецькому одномандатному мажоритарному виборчому округу №16 від Жмеринської районної організації Партії регіонів. З 2015 року депутат Жмеринської міської ради від «БПП». З травня 2018 – в.о. міського голови Жмеринки.

Світлак Юрій

Ось, що про пана Світлака писали місцеві активісти одразу після Революції Гідності.

«Питаю як так? Що сталося? Питала людей з сільської ради. Кажуть:  «Краще не розпитуй, бо приїдуть хлопці «Прокурора» чи «Борща» і мало не буде». Ну, думаю, мало чим лякали, спробую взнати правду. Мій однокласник працює в районі в поліції. Питаю: «Це правда про землю і воду в Жмеринському районі. І хто такі «Борщ» і «Прокурор»?. Так, каже, тут в районі як був при Януковичі бардак і керували бандити, так і при Порошенку керують ті самі, тільки ще на більше замахнулись. Головою Жмеринської райадміністрації при Януковичі був «Бублік», і «Прокурор», «Борщ», «Кран» вирішували разом всі питання по району. Братва справно збирала данину з фермерів. Розбирали собі землю. Деребанили бюджет. Брали по 30% відкату на кожному бюджетному замовлені. Весь район був в шоці коли братки обнімались на сходах райадміністрації, по всім канонам кримінальних груп». 

За 3 роки він став в.о. міського голови. І тут, як кажуть, почалося…

Сплив неприємний бекграунд пана Світлака щодо порушеної проти нього кримінальної справи за фактом вимагання хабаря у 250 тисяч гривень.

За версією слідства Світлак змовився отримати хабар за підключення одного із елеваторів у Жмеринці до енергопостачання та укладення відповідних договорів. За це планував отримати 300 тис. грн. Згодом розмір хабара зменшили до 250 тис.

Та з приходом на посаду, апетити тільки зросли. Як з’ясували журналісти, пан Світлак та його найближче кримінальне оточення (про яке мова піде далі) систематично «нагрівалися» на проведенні закупівель для потреб міської ради без проведення жодних тендерів, а суми, як годиться, значно завищували. Ось кілька прикладів:

Закупка та встановлення манекенів дітей школярів обабіч дороги.

Щоправда, такі самі можна знайти за значно нижчою ціною. Близько 10 тисяч. У той час, як у Світлака замовляли їх майже по 15 000 за одиницю.

Сюди ж і придбання канцелярської продукції за завищеними цінами.

Хоча все це можна закупити за ціною вдвічі менше від зазначеної.

Звичайно, що «вирішувати» справи самотужки було дуже важко Світлаку. Тому й підібрав собі команду, так би мовити, дуже колоритних персонажів.

Борщ

Стемповський Андрій Миколайович (Борщ) – до 2015 депутат районної ради по багатомандатному виборчому округу від Жмеринської районної організації Партії регіонів.

Жмеринчанам запам’ятався, як шанувальник побиття жінок-депутаток.

Так, 28 січня 2014 року в Жмеринці на позачерговій сесії районної ради Стемповський вчинив замах на життя голови Жмеринської районної організації ВО «Свобода», депутата районної ради, Галини Смоленцевої. Він атакував колежанку кулаками та спробував задушити.

«Він вирвав з рук свободівки телефон, яким вона знімала відео та спробував його викрасти. Ні голова райради, ні голова Жмеринської райдержадміністрації Юрій Твердохліб, який 25 січня теж вчинив напад на чотирьох журналістів, навіть не спробували зупинити агресора. Вихопивши телефон, «регіонал» Андрій Стемповський покинув залу», – згадує один з учасників того засідання. І за шість років це нездорове бажання знову у нього проявиться.

Щоправда, після заборони ПР, і втечі свого партійного боса до Ростова, Стемповський пішов до їх правонаступників. Партії «Наш край».

І так став депутатом Жмеринської міської ради. Згідно із офіційною інформацією працював  слюсарем з ремонту рухомого складу будівельно-монтажного поїзду 392 Південно-Західної залізниці.

Після обрання депутатом до Жмеринської міської ради почав потихеньку обживатися. Звичайна справа: у декларації все оформлено на дружину і дочку. А це, дві квартири і магазин (хоча приміщення придбано у 2015 році). Окрім того, на дружину також задекларована машина Ауді А8, придбана у 2016 році.

У 2017 Стемповський отримує підвищення і стає інспектором дистанції з електропостачання регіональної філії Південно-Західної залізниці. Наступного року його вірний товариш, пан Світлак, щойно стає в.о. мера дарує «Борщу» посаду. У 2018 рік Стемповський стає керуючим справами виконавчого комітету Жмеринської міської ради.

Посада висока, яку віддавати зовсім не хочеться.

Два брата депутата

Сокуренко Василь – на сьогодні є в.о. начальника підрозділу «Локомотивне депо Жмеринка». В минулому двічі намагався потрапити до Верховної Ради. У 2002 році у складі партії «Яблуко» та у 2015 від «БПП». Окрім того, є членом виконавчого комітету Жмеринської міської ради. Здогадайтеся, разом із ким?

Так. Вже згадуваними Світлаком і Стемповським.

Останнім часом Сокуренку не щастить. Нещодавно вляпався у скандал із крадіжкою пального у підконтрольному йому «Локомотивному депо Жмеринка».

На поширеному в інтернеті відео Сокуренко  відчитував поліцейських, що затримали працівників депо під час крадіжки пального. Використовував нецензурні вислови щодо правоохоронців, які виконують свої службові обов’язки та відкрито їм погрожував.

Разом із тим у ЗМІ повідомили, чому він дозволяє собі таку поведінку стосовно правоохоронців:

«Працівники Укрзалізниці бояться Сокуренка. По-перше,  він брат депутата Жмеринської міської ради, голови фракції БПП у Жмеринській міській раді, а також близький друг в.о. мера Юрія Світлака. Мер, у свою чергу, близько знайомий з Валерієм Домбровським (начальник Жмеринського відділу поліції. – ред.)».

Що ж стосується брата Василя – Юрія.

Юрій Сокуренко

Про нього є теж, що сказати. Керівник фракції «БПП» у міській раді. Та, щоправда, не дуже дисциплінованим. Так, за інформацією порталу Депутат.ІН.UA є одним з найбільших прогульників засідань органу. Також він не дуже законослухняний громадянин. Так, за твердженнями місцевих мешканців сталася із ним теж неприємна історія.

 Побиття активісток і реакція Нацдружин

Окрім того, що вищезгадуваний Стемповський «Борщ» є місцевим чиновником. За сумісництвом – голова Жмеринської міської федерації греко-римської боротьби.

За інформацією місцевих журналістів, Світлак попросив свого приятеля (Борща) кілька спортсменів-тітушок, щоб побили активісток. Останні проводили соцопитування щодо корупції у місті. Власне, за словами, голови Вінницького осередку Національних Дружин, Андрія Вербицького візит активістів у місто не був випадковим.

«Приводом стало те, що тітушки мера побили дівчат, які проводили соцопитування з приводу місцевої влади. Це студентки ДонНУ, які опитують людей по всіх містечках щодо довіри до влади. В інтернеті ми побачили відео, як зруйнували намет соціологів та влаштували штовханину зі студентками. Відверто це обурило. Тому вирішили, що на найближчій сесії задамо питання і щодо побиття дівчат, і щодо корупційних оборудок, про які ми дізналися від місцевих жителів». 

Логічно. Чи не так? Адже у часи Революції Гідності, за такі дії криміналітету збирався Майдан. Але у той час Стемповський постачав тітушок на, так званий, Антимайдан… (кінець першої частини)

У наступному матеріалі «Жмеринський спрут», читайте: хто був серед тітушок, які громили будівлю міськради та били активістів (поіменно), та звідки їх звозили, кримінальні справи директора місцевого басейну, який теж «засвітився» серед найманців та чиєму боці правда.

Джерело: site.ua

 

admin

6 березня, 2020