Масове отруєння у ліцеї на Вінниччині: фахівці знайшли джерело інфекції

Новини Вінниці / Масове отруєння у ліцеї на Вінниччині: фахівці знайшли джерело інфекції

У ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ» оголосили результати досліджень вірусологічною лабораторією аналізів після масового отруєння учнів та вчительки в Сугаківському ліцеї Вендичанської селищної ради.

Нагадаємо, через спалах гострої кишкової інфекції постраждало 12 осіб: 11 дітей – учні Сугаківського ліцею та 1 доросла особа - вчителька закладу.

«При проведені молекулярно-генетичних досліджень виявлено РНК норовірусу у 8 дітей та 1 вчителя молодших класів. Усі постраждалі лікувались амбулаторно, заключний діагноз – «Гостра кишкова інфекція, спричинена норовірусом», - повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

За результатами проведених лабораторних досліджень об'єктів внутрішнього середовища закладу та відібраних проб харчових продуктів, досліджені зразки води, готових страв та сировини відповідали нормативним показникам. Із 20 санітарно-гігієнічних змивів, відібраних на харчоблоці, в 6 випадках (30,0%) виявлені бактерії групи кишкової палички (руки кухаря, обладнання та інвентар). Вказаний факт свідчить про порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів, недотримання правил особистої гігієни, що і сприяло виникненню спалаху в організованому колективі.

По виявлених під час епідрозслідування порушеннях санітарних норм та законодавства про безпечність харчових продуктів, Головним управлінням на адресу адміністрації закладу направлено приписи щодо їх усунення.

Відповідальних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності (складено 2 протоколи за порушення санітарного законодавства).

Спалах був своєчасно локалізований, всі хворі одужали.

Олеся Рудницька

17 травня, 2023