Маріуполь готують до приєднання до Росії: названо можливу дату формального «референдуму»

Новини Вінниці / Маріуполь готують до приєднання до Росії: названо можливу дату формального «референдуму»

Окупанти влаштували у Маріуполі святкування «восьмої річниці ДНР» і одразу заявили про те, що проведуть формальний «референдум» для «приєднання» до Росії.

Як повідомляє 0629.com.ua, пародію на референдум (без документів) бойовики влаштували ще 11 травня 2014-го. Людям казали, що можна проголосувати за приєднання до РФ, а насправді за «створення ДНР». Після звільнення ця акція втратила сенс.

Вчора, як пише видання, стало відомо, що окупанти планують не просто утримувати місто «у складі «ДНР», а анексувати, долучивши до Росії. Референдум про «присоединение Мариуполя к россии» запланований на 15 травня.

«Як буде сформульоване питання до людей, і хто зможе взяти участь у голосуванні, поки що невідомо. Але не виключено, що окупанти стануть діяти так само, як і в Херсоні, де ніякого референдуму проводити не будуть, а просто самопроголошений – призначений окупантами – «губернатор» звернеться до уряду Росії, і на цієї підставі буде формально реалізована анексія», - вказує видання.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко підтверджує ознаки підготовки прямої інтеграції Маріуполя до Росії разом з окупованою частиною Донецької області.

«Ми також неодноразово отримували свідчення джерел, що самопроголошений мер назве саме цю дату. Не можемо ані підтвердити, ані спростувати - продовжуємо відстежувати і фіксувати», - зазначив Андрющенко.

Він також підкреслив, що в місцевих школах вже підписують зошити «Маріуполь. Ростовська область».

Здається, у Росії не розуміють, що війну-то не закінчено, тому анексувати немає сенсу. Адже лише її висновки матимуть значення.

Перед усім світом Путін, який на початку війни казав про захист маріонеткових «республік», предстане загарбником, який захоплює чужі території, нехтуючи міжнародним правом, як у випадку з Кримом у 2014-му. Отже, навіть формальний привід для війни виявився фікцією не для українців, а для всього світу. А сучасна Росія – звична імперська держава з принципами, популярними на ХХ сторіччя.

Олег Верлан

12 травня, 2022