Маловідомі факти з життя Коцюбинського: письменник багато палив, обожнював каву, присвятив твір рослині, а українською вперше заговорив у маренні

Новини Вінниці / Маловідомі факти з життя Коцюбинського: письменник багато палив, обожнював каву, присвятив твір рослині, а українською вперше заговорив у маренні

У 2022 у Вінниці планують відшукати новий розвиток до місцевого літературно-меморіального музею М.Коцюбинського. Сподіваємось, це вдасться. Можливо, саме напрямки розвитку слід шукати у самого письменника…

Приміром, заступниця директора Чернігівського музею-заповідника М.Коцюбинського Наталія Коцюбинська в інтерв’ю «Суспільне. Чергінів» розповіла про деякі цікаві маловідомі факти з життя «Сонцелюба».     

Так от, Михайло Михайлович дуже багато палив, попри те, що це шкодило його хворому серцю, він обожнював каву, хоча в родині її не пили.

«Він палив безбожно. В нього були прокурені жовті зуби і вуса. Зберіглось навіть кілька його попільничок… У подорожах він дружині писав, що п’є каву з молоком і вона йому не шкодить», - запевняє Наталія Коцюбинська.

Дитиною М.Коцюбинський захворів на запалення легень, і в маренні у дев’ять років говорив українською мовою.

«Це було дуже дивно, адже вдома ніхто не говорив українською», - зазначає Н.Коцюбинська.

У 20-річному віці М.Коцюбинський написав своє перше оповідання – «Андрій Соловійко».

«Це була перша прозова проба автора, і звичайно він його на прочитання, оцінку своєму вінницькому приятелеві, українофілу Цеславу Нейману. Той прочитав оповідання автора-початківця і сказав: «Ніколи більше не пиши, щоб не калічити святу нашу мову». Михайло Коцюбинський, на щастя, не дослухався до цієї поради, але почав дуже активно самовдосконалюватися», - розповідає заступниця директора.

І ще. Агава не випадково зростає на території музеїв письменника. Саме цій рослині Коцюбинський присвятив оповідання, яке написав на острові Капрі.

На головному фото: двір музею у Чернігові   

Олег Верлан

8 січня, 2022