Макрон підтвердив наявність домовленості не постачати Україні танки і літаки

Новини Вінниці / Макрон підтвердив наявність домовленості не постачати Україні танки і літаки

Серед країн Заходу є домовленість не поставляти Україні танки і штурмові літаки, щоб не вступати у конфронтацію з Росією. І президент Зеленський про це знає… Саме так висловився лідер Франції Еммануель Макрон у Києві.

За словами президента Франції, позиція партнерів по НАТО про те, що вони допомагають Україні захищатися, але не вступають у війну з Росією, є майже офіційною.

«Тому певне озброєння, як, наприклад, штурмові літаки або танки - було домовлено не поставляти, і президент Зеленський в курсі цієї домовленості», - заявив Макрон під час спілкування з українськими журналістами 16 червня.

Нагадаємо, раніше про наявність неформальних домовленостей не постачати бойові літаки для України повідомило німецьке агентство DPA. Через це Польща змушена була відмовитися від поставок винищувачів МіГ-29 радянського виробництва. Однак, пізніше стало відомо, що західні союзники передали Україні розібрані літаки Су-25. Компромісний варіант.

А о щодо політичної підтримки то Захід однозначно «за» Україну. За підсумками поїздки до Києва канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав «ілюзією Путіна» очікування Кремля, що Росії вдасться змусити Київ піти на їхні умови миру.

«І я Путіну це говорив. Наприклад, санкції щодо Росії будуть діяти до тих пір, поки країна не досягне справедливої угоди з Україною. Це умови миру будуть вирішувати жителі, парламент, президент України… Необхідно домогтися, щоб Росія відмовилася від плану «захопити частину України за допомогою жорстокого насильства» і від своєї «імперіалістичної концепції зміни кордонів країн», - заявив Шольц.

Також канцлер запевнив, що «Німеччина давно зламала свою державну традицію», і поставляє «Україні зброю», і «ми будемо робити це і далі, скільки Україні буде потрібно». Зокрема він мав на увазі поставки установок «Ірис», які будуть захищати цілі міста від повітряних нальотів. Мова йде про оборонну зброю.

Макрон запам’ятався цитуванням гімну України.

«Ще не вмерла України і слава, і воля». Саме ці слова по-особливому звучать у сьогоднішньому трагічному контексті. І Україна буде вільною – «Ще не вмерла України і слава, і воля», - сказав французький лідер.

Принаймні відверто. Шольц і Макрон публічно визнали, що не стануть «дратувати Росію», але постачатимуть зброю для захисту. А от чим українцям наступати, ймовірно, мають вирішувати інші партнери. Без наступу їх побажання щодо звільнення не мають сенсу.

Олег Верлан

17 червня, 2022