Майже три місяці в Росії утримують водія рейсового автобуса з Вінниці та забороняють дружині бути захисником

Новини Вінниці / Майже три місяці в Росії утримують водія рейсового автобуса з Вінниці та забороняють дружині бути захисником

Російська влада не надала доступ українським консулам до затриманого у Брянській області водія міжнародного рейсового автобуса «Вінниця – Москва» Олега Чабана. Під вартою він перебуває з травня. Про це на брифінгу «Новий в'язень Кремля - водій рейсового автобуса з Вінниці» повідомив представник департаменту консульської служби МЗС Василь Кирилич.

Російська влада не надала доступ українським консулам до затриманого у Брянській області водія міжнародного рейсового автобуса «Вінниця – Москва» Олега Чабана. Під вартою він перебуває з травня. Про це на брифінгу «Новий в'язень Кремля - ​​водій рейсового автобуса з Вінниці» повідомив представник департаменту консульської служби МЗС Василь Кирилич.

За його словами, лише 27 червня посольство України в Росії отримало поштове повідомлення про затримання громадянина України в Брянській області, хоча адвокат українця Юрій Білоус стверджує, що підзахисного тримають під вартою ще з 19 травня.

«Це порушення норм і принципів міжнародного права, це порушення Віденської конвенції про консульські зносини, як і консульської конвенції між Україною і Російською Федерацією. Відповідно до конвенцій, повідомлення про затримання повинно надійти в період до трьох діб після затримання», - підкреслив В. Кирилич.

Посольство України в РФ 4 липня звернулося до управління ФСБ в Брянській області з проханням дати дозвіл на відвідування консулом затриманого українця, який перебував тоді в СІЗО, а 5 липня українські дипломати надіслали до МЗС РФ ноту з клопотанням про відвідування Чабана. Жодної відповіді про дозвіл на відвідування наразі посольство не отримало. Втім 6 липня український консул прибув до Брянщини, де був присутній на засіданні обласного суду на розгляд апеляції, як звичайний іноземець.

Адвокат водія Ю. Білоус в свою чергу повідомив, що водій є обвинуваченим у справі про контрабанду та незаконному перевезенні і зберіганні зброї, яку було знайдено серед пасажирського багажу, до якого сам Чабан не мав ніякого відношення.

«Він не отримував цей багаж, не видавав жодних документів, не отримував за це коштів і ні з ким не контактував», - зазначив захисник.

Також він пояснив, що Олега Чабана затримали 19 травня в селищі Клімово Брянській області. При перевірці багажного відділення російські силовики знайшли партію пістолетів «Глок-19» і вибухові пристрої. Власника багажу, громадянина Росії, майже відразу відпустили на свободу. А водія автобуса Олега Чабана утримують в СІЗО в Брянську. Йому неодноразово продовжували запобіжний захід у вигляді арешту, без можливості отримувати належну правову допомогу.

«Йому вже двічі протягом цього часу було продовжено запобіжний захід. Він перебуватиме під арештом. Було подано дві апеляції, які судом залишаються без змін, вони відхиляються», - зазначив Ю. Білоус.

Наразі термін утримання Чабана під вартою продовжено до 4 вересня. Адвокат пояснив, що суд двічі відмовив дружині затриманого українця, Наталії Чабан, в отриманні процесуального статусу захисника.