Майже рік жив у Харкові: СБУ затримали пропагандиста з «ДНР» Івана Нечипорука

Новини Вінниці / Майже рік жив у Харкові: СБУ затримали пропагандиста з «ДНР» Івана Нечипорука

У Харкові Служба безпеки України викрила ворожого пропагандиста, який заперечував існування української держави і поширював російські наративи, навіть перебуваючи у другому за величиною місті України під час повномасштабного вторгнення. За інформацією з відкритих джерел, так званий письменник і поет з «ДНР» Іван Нечипорук відкрито співпрацював з російськими виданнями, навіть протягом майже року перебування у Харкові.

Спочатку офіційна інформація. За повідомленням речника УСБУ Харківщини Владислава Абдули у Facebook і прокуратури Харківської області, 47-річний письменник з тимчасово окупованої Горлівки Донецької області, який рік тому переїхав до Харкова, поширював матеріали, в яких підтримував дії РФ.

Правоохоронці не розголошують ім’я підозрюваного, але за даними кількох джерел, зокрема власних NaПарижі, мова йде про Івана Нечипорука.

У березні, під час інтерв’ю для російського каналу, він, назвавшись, «заступником голови спілки письменників ЛНР», розповів, що саме українські військові 8 років бомбили та знищували Донбас, запевняв, що збройна агресія РФ допомагає врегулювати «громадянський конфлікт», бо «з 2014 року України як держави більше не існує».

Під час обшуку за місцем мешкання зловмисника у Харкові правоохоронці вилучили комп'ютерну техніку, засоби зв'язку із доказами протиправної діяльності, а також майже 70 тисяч гривень, одержаних із Росії в якості гонорарів.

Наразі слідчі СБУ повідомили чоловікові про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників). Затриманому світить до 5 років за ґратами.

До речі, Нечипорук є заступником голови правління міжрегіонального союзу письменників Росії, членкором кримської літакадемії і Слов’янської літературно-мистецької академії (Болгарія).  З 2014-го він перебував у Горлівці та тісно співробітничав з різними периферійними російськими виданнями. Проте наприкінці минулого року переїхав до Харкова, нібито до дружини, яка мешкала у місті з 2015 року. Російським колегам він пояснював, що застряг у Харкові через «коронавірусні обмеження». «Відновив» він публічну пропагандистську діяльність у березні 2022-го.