Майже 700 юнаків з Вінниччини хочуть цієї весни призвати до війська: відправлятимуть їх відразу в частини

Новини Вінниці / Майже 700 юнаків з Вінниччини хочуть цієї весни призвати до війська: відправлятимуть їх відразу в частини

Цієї весни на Вінниччині хочуть призвати до війська 695 юнаків віком від 18 до 27 років. За інформацією обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, 245 з них планується відправити до Збройних Сил, 265 - до Нацгвардії, 150 - до Державної прикордонної служби України і 35 осіб - до Державної спеціальної служби транспорту.

Цієї весни на Вінниччині хочуть призвати до війська 695 юнаків віком від 18 до 27 років. За інформацією обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, 245 з них планується відправити до Збройних Сил, 265 - до Нацгвардії, 150 - до Державної прикордонної служби України і 35 осіб - до Державної спеціальної служби транспорту.

За словами начальника сектору комплектування підполковника Романа Потерлевича, цьогорічний призов буде особливим - юнаків не відправлятимуть спочатку до навчальних центрів, а відразу - до військових частин.

"І лише після додаткового їх вивчення, уже безпосередньо з військових частин, хлопців направлятимуть у навчальні центри для опанування військовими спеціальностями", - каже Р.Потерлевич.

За його словами, таке рішення обґрунтовано тим, аби кожен командир мав можливість провести детальне попереднє вивчення молодого поповнення з урахуванням індивідуальних особливостей та по кожному з них прийняти рішення щодо їх подальшого проходження військової служби та направлення до відповідного навчального центру для опанування визначеною військово-обліковою спеціальністю.

Призовникам нагадують, що відстрочка від призову в армію надається за рішенням районної (міської) призовної комісії: за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

Обіцяють і певні соціальні гарантії від держави. Так, під час призову їм виплачують грошову допомогу розміром два прожиткові мінімуми, що нині становить 4540 гривень і щомісячні кошти розміром 350–700 гривень (залежно від військового звання й посади) на додаткові особисті потреби.

Коли строковики звільнятимуться у запас, їм передбачена вихідна грошова допомога розміром вісім посадових окладів (2800–5600 гривень, залежно від військового звання й посади) і 12 окладів (4200–8400 гривень для військовослужбовців з-поміж дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування).

Строковики також можуть отримати відпустку (10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця її проведення й назад), а час проходження строкової служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. При цьому за ними зберігають робоче місце й середню заробітну плату за умови офіційного працевлаштування до призову.

Після звільнення у запас (упродовж місяця з дня взяття на військовий облік за місцем проживання) кожному строковику виплачують матеріальну допомогу в розмірі середньої зарплати на день призову, але не менше ніж прожитковий мінімум для працездатних осіб, установлений на 1 січня календарного року, наразі це 2270 гривень.

Осіб, призваних у період навчання у закладах передвищої або вищої освіти, після звільнення зараховують для продовження навчання до того закладу освіти, де вони навчалися до призову, незалежно від форми навчання.

Усі військовослужбовці строкової військової служби мають право на безоплатний проїзд усіма видами транспорту загального користування, зокрема міського, приміського та міжміського сполучення.

Для членів сімей військовослужбовців строкової служби встановлено переважне право як під час прийняття на роботу, так і на залишення на підприємстві у разі скорочення чисельності або штату працівників.

Однак, нагадують і про відповідальність за ухилення від призову. Так, у якості адмінпокарання за неявку до ТЦК та СП застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення. А кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу настає за статтею 335 КК України і передбачає обмеження волі на термін до трьох років.

Сергій Маламура

31 березня, 2021