Майже 200 тисяч: у Вінниці не змінили застави молдаванину, який хотів заробляти на перевезенні через Дністер українців

Новини Вінниці / Майже 200 тисяч: у Вінниці не змінили застави молдаванину, який хотів заробляти на перевезенні через Дністер українців

Колегія Вінницького апеляційного суду під головуванням Сергія Бурденюка 5 травня залишила без змін ухвалу суду першої інстанції, якою 26-літньому громадянину Молдови на час досудового розслідування обрано запобіжний захід. Він і надалі перебуватиме під вартою. Якщо ж сплатить 198 тисяч 480 гривень застави, зможе вийти на волю.

Про це повідомляє пресслужба ВАС.

Адвокатка підозрюваного просила суд зменшити цю суму до мінімальної – майже 50 тисяч гривень. Визначена застава для її підзахисного – завелика: чолвіок – малозабезпечений, не має стабільного джерела доходу та виховує дев’ятилітню дочку. Зауважила, що чоловік уперше притягується до кримінальної відповідальності.

Прокурор зазначив у промові: застава – відповідна і співмірна ситуації, а слідчий суддя Вінницького міськсуду правильно оцінив ризики та обґрунтованість підозри.

Сам іноземець на судовому засіданні сказав, що кримінальне правопорушення скоїв не з власної волі. Сісти у човен його нібито змусили незнайомі люди… Тобто, на Дністрі існує «човнярська мафія», а він – фактично невільник.  

«Мене побили і напоїли та насильно переправили на українську територію. Я був у ненормальному стані, але свою помилку визнаю», – розповів імовірний злочинець.

Як встановило слідство, «човняр» чудово байки складає. Змовившись із іншими, фігурант справи організував незаконне переправлення громадян України на територію Молдови через державний кордон України.

Підозрюваний мав зустріти двох чоловіків на березі Дністра у Могилеві-Подільському та за винагороду у 10 тисяч доларів доставити їх на човні у сусідню країну. Утім, коли переплив річку, його затримали правоохоронці.

Чоловіка підозрюють у вчиненні тяжкого кримінального правопорушення. За нього як покарання передбачено від семи до дев’яти років ув’язнення.

Макс Мельник

6 травня, 2022