Лише 35% медиків ковідних лікарень Вінниччини, поки що, дали згоду на вакцинацію, а перша вакцинована лікарка поділилась відчуттями (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Лише 35% медиків ковідних лікарень Вінниччини, поки що, дали згоду на вакцинацію, а перша вакцинована лікарка поділилась відчуттями (ВІДЕО)

Сьогодні на Вінниччині розпочалась вакцинація від коронавірусу. Нагадаємо, першою о 14:38 вакцину вкололи лікарці міського ЦПМСД №5 Людмилі Бойко. Уже за півгодини вона спілкувалась із журналістами. Каже, переноситься вакцина краще за інші, які раніше робила - від грипу, дифтерії та правця.

Сьогодні на Вінниччині розпочалась вакцинація від коронавірусу. Нагадаємо, першою о 14:38 вакцину вкололи лікарці міського ЦПМСД №5 Людмилі Бойко. Уже за півгодини вона спілкувалась із журналістами. Каже, переноситься вакцина краще за інші, які раніше робила - від грипу, дифтерії та правця.  

"Не відбувається практично нічого. Я вакцинувалася від грипу, від дифтерії, правця і можу сказати, що ця вакцина переноситься набагато краще, больові відчуття менші. Вважаю, що вакцинація - це єдиний спосіб, який може призупинити поширення інфекційних хвороб, в тому числі COVID-19, що це зупинить тягар смертей та інвалідності, до яких призводять тяжкі випадки коронавірусу. Ми не хочемо більше хоронити наших колег, наших рідних, тому я, побувавши на тренінгу у Києві, де з нами займалися представники ВООЗ і МОЗ, після лекцій, вирішила, що я остаточно - тільки за вакцинацію і довіряю цій вакцині", - говорить жінка.

Відповідно до затвердженого плану-маршруту, на першому етапі вакцинуватимуть мобільні бригади, які, власне, й будуть проводити вакцинацію надалі. Першою у Вінниці сьогодні вакцинували мобільну бригаду, що діє на базі міського ЦПМСД №5. Потім усі ці медики вакцинуватимуть працівників МКЛ №1 та першого міського пологового будинку.

От тільки далеко на всі лікарі станом на сьогодні дали згоду на вакцинацію. Таких, за словами координатора з організації та проведення вакцинації у Вінницькій області, заступника директора департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОДА Тетяни Бондаренко, поки що, близько 35%, тобто приблизно 4 тисячі медиків, які працюють у ковідних закладах.

"Але ми продовжуємо кампанію по інформуванню медиків. Наголошую: вакцинація тільки добровільна. Вони отримають інформовану згоду, підписують її. Наше завдання зараз - донести максимум інформації до медиків. Ми разом з вакциною отримали інструкцію з її використання, сертифікати якості, реєстраційні сертифікати, всю необхідну документацію, щоб впевнитись, що вакцина зареєстрована, якісна, що вона пройшла необхідні кроки до використання. Ці документи надаються кожній мобільній бригаді - копії сертифіката якості і всі, хто прийде на вакцинацію, зможуть їх побачити", - говорить Т.Бондаренко.      

За її словами, далі будуть щеплювати усі 20 мобільних бригад, які працюватимуть на першому етапі вакцинації в області. А до 10 березня Вінниччина розраховує отримати наступну партію вакцини. Загалом в області буде її 54 тисячі доз.  

Сергій Маламура

24 лютого, 2021