Льодові пристрасті по-вінницькі: мерія відмовила у придбанні ковзанки, а її «лобісти» нарікають на тривалу реконструкцію спорткомплексу на Янгеля

Новини Вінниці / Льодові пристрасті по-вінницькі: мерія відмовила у придбанні ковзанки, а її «лобісти» нарікають на тривалу реконструкцію спорткомплексу на Янгеля

До минулої сесії Вінницької міськради стало ясно, що бюджетним коштом придбати приватний «Льдовий клуб» влада не планує. Власники забагато хочуть за бувший у користуванні комплекс. Наразі схожу відповідь надали вінничанці Анні Шацькій на її петицію щодо придбання цієї нерухомості. У Facebook жінка дорікнула владі на те, що вона знаходить кошти на фінансування комплексу СКА на вулиці Янгеля.

До минулої сесії Вінницької міськради стало ясно, що бюджетним коштом придбати приватний «Льдовий клуб» влада не планує. Власники забагато хочуть за бувший у користуванні комплекс. Наразі схожу відповідь надали вінничанці Анні Шацькій на її петицію щодо придбання цієї нерухомості. У Facebook жінка дорікнула владі на те, що вона знаходить кошти на фінансування комплексу СКА на Янгеля.

Перш за все слід зазначити, що зимові види спорту в усьому світі важаються одними з найдорожчих для утримання інфраструктури. У Вінниці в різні часи існувало від однієї до трьох ковзанок. Наразі може залишитися тільки в ТРЦ «Мегамолл», що по вулиці 600-річчя. Щодо розташованого у Центральному парку «Льодового клубу», то власники ще весною почали відверто заявляти, що планують демонтувати його, як неприбутковий об’єкт.   

Саме тоді вінничани, які пов’язані із секціями по зимовим видам спорту, почали бити на сполох, пропонуючи міськраді викупити комплекс, як найбільш придатний для занять груп з хокею та фігурного катання. Перемовини тривали, і місцева влада не відмовляла. А 20 листопада вінничанка Анна Шацька опублікувала петицію щодо підтримки збереження «Льодового клубу» у місті, яка швидко зібрала електронні підписи.

«На думку деяких городян, які відвідують її з моменту відкриття, вона є льодовим символом усього міста, куди привозять друзів – гостей із інших міст, та навіть великі екскурсійні групи дітей та дорослих із різних районів та областей, що звісно сприяє розвитку місцевого туризму. Чому? Атмосфера, якість льоду та сервісу, привітний персонал, тепле кафе, де можна відпочити – усе це дає відчуття «домашнього затишку».

З іншої сторони, «Льодовий клуб» - єдина ковзанка, яка облаштована для проведення тренувань та змагань по хокею з шайбою на всеукраїнському рівні, та відповідає усім необхідним стандартам й нормам. І щороку кількість юних хокеїстів збільшується, вони виборюють все більше перемог та з кожним новим кубком зміцнюють позиції Вінницького хокею на теренах нашої країни і не тільки. Цей факт, на рівні із іншими, дозволяє нам стверджувати, що разом з цим росте і рейтинг нашого міста. Після перемовин з власником на виконкомі міськради було прийнято рішення відмовитися від покупки», - зазначила авторка у петиції.  

У відповіді Вінницькоїх міськради від 9 грудня вказується, що «у результаті проведеної влітку 2019 року оцінки льодової ковзанки визначено ринкову вартість майна та обладнання, що належить ТОВ «Галактика відпочинку» в сумі 34 209 486,00 грн», але таку ціну можна вважати зависокою.

«За висновками експертів різні види обладнання ковзанки мають зношеність в середньому на 30-40%, що призвело б, у разі придбання, до додаткових ризиків виникнення витрат, необхідних для оновлення зношеної матеріальної бази. Слід зауважити, що на фінансування семи муніципальних спортивних шкіл та секцій, де сьогодні займається 2,5 тисячі дітей, на 2019 рік в бюджеті громади передбачено 34,6 млн. грн.», - зазначається у відповіді.

Зважаючи на ці фактори та неможливість передбачення в міському бюджеті такої значної суми коштів, міська рада рішенням від 29 листопада №2070 вирішила відмовитися від переважного права купівлі частки нерухомого майна.

Відповідь обурила А. Шацьку, спікерку тих, хто наполягав на придбанні комплексу. У Facebook вінничанка дорікнула мерії на фінансуванні комунального комплексу СКА по вул. Янгеля, на який вже кілька років виділяють бюджетні кошти.

Критично ставиться вінничанка і до інших аргументів, адже вони не виключають покупки, тому пропонує чомусь сідати за стіл переговорів з батьківськими комітетами секцій, а не власником, з яким треба дискутувати щодо ціни.

Нагадаємо, місцева влада пропонує перевести секції до ковзанки у «Мегамоллі», а ті, хто звик до «Льдового клубу», наголошують, що альтернатива не відповідає вимогам, а завантаженість ускладнює тренування.

Олег Верлан

11 грудня, 2019