Люди, які мовчать – пособники вбивць: відомий москвич Майкл Чпілевські закликав світ підтримувати Україну!

Новини Вінниці / Люди, які мовчать – пособники вбивць: відомий москвич Майкл Чпілевські закликав світ підтримувати Україну!

Покинув «тоталітарну країну», бо ще підлітком зрозумів, що росія приречена на розруху. Його рідних репресували, а сам Майкл постійно потерпав від знущань за свої антирадянські погляди. Тому виїхав до Канади в 1997 році та став відомим музичним експертом. З початку війни, заявив, що засуджує російську агресію та зневажає президента. Сам чоловік активно зайнявся волонтерством та підтримкою українського народу.

«Концерт на честь річниці окупації Криму – «шабаш російської мерзоти». Починаючи з Володимира Машкова і закінчуючи попсовими підлабузниками як Поліна Гагаріна. Цинічне видовище», – заявляє міжнародний музичний експерт Майкл Чпілевські.

Про допомогу Україні, пропаганду в ЗМІ, біженців та світову зневагу до російського шоу-бізнесу вперше розповідає Майкл Чпілевські.

Він проживає в місті Місісага (передмістя Торонто, провінція Онтаріо, Канада) та став відомим не лише у Канаді, але й поза її межами завдяки власному YouTube-каналу, де професійно оглядає новинки світової рок-музики, а також твори гуртів і виконавців так званої «класичної епохи»: Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath, Kiss, Queen, Pink Floyd, Whitesnake та інші.

- Слава Україні! Пане Майкл, Ви свідомо стали канадцем, та все ж поділіться, звідки такий патріотизм до України?

- Героям Слава! Проживаю в Канаді 25 років. Зізнаюсь, народився у Москві ще в часи Радянського Союзу. Моя бабуся та мама - харків’янки, а батько народився у Львові. Україна завжди в моєму серці. Люблю традиційні страви та культуру. Одружитись вирішив теж на українці. Батьківщина дружини – місто Коростень, що у Житомирській області. Зізнаюсь, що виїхав з росії, адже був противником влади у Радянському Союзі. Хоч і мій дідусь був генералом. У нього репресували всіх рідних братів: один знаходився у ГУЛАГу, а двох інших – розстріляли. Я занадто сильно поважав історію своєї родини, щоб надалі жити в «країні диктаторів». У своїх 13 років почав слухати «Голос Америки». Там вже була свобода слова, тому я чітко розумів, що у росії не буде майбутнього.

- Різке засудження війни викликало обговорення у ваших підписників і знайомих з росії. Ваше життя змінило повномасштабне вторгнення росії в Україну?

- Зізнаюсь, що відчуваю провину за дії російської федерації. Я ж там народився… Для мене росіяни, які або підтримують дії влади, або мовчать, – це пособники вбивць. Я виїхав у США ще при Єльцині і не обирав злочинця путіна президентом. Якби я проживав зараз у росії, то мене вже б заарештували, бо я ніколи не мирився з безчинствами влади! Навіть при Радянському Союзі вільно висловлював свої думки та відстоював переконання. Адже маю гени славного українського народу. І все життя цим пишаюсь!

- Як уряд Канади та мешканці підтримують Україну? Як допомагають біженцям?

- Уряд Канади наддав Україні значну фінансову допомогу. Окрім того, активно допомагають приватні підприємці та пересічні канадці. Для них сьогодні діє надзвичайно спрощена процедура еміграції в країну. Існує багато різних програм для біженців: це і тимчасова віза, і навчання, і працевлаштування, і матеріальна допомога. Для цього потрібен лише український паспорт. Самі ж канадці підтримують українських виробників. Купують необхідні товари саме українського бренду. До слова, автомобілі з українською символікою, особливо з жовто-блакитним прапором, – це звичайна річ у Канаді. Особисто я з першого дня війни наголошував на тому, що військам НАТО, зокрема і канадському військовому контингенту, потрібно прибути в Україну та допомагати ЗСУ проти російських загарбників. Можливо, трагедії в Бучі тоді б не сталось. І тим, хто каже, що це розпочало б Третю світову війну, я відповім: вона вже триває. Тільки Захід бореться силами України.

- Як канадські ЗМІ висвітлюють події в Україні? На що роблять акцент?

- Всі одноголосно засуджують збройне вторгнення російських окупантів в Україну. І справедливо називають це війною. Я пишаюсь позицією Канади. З першого дня війни країна ввела жорстокі санкції проти росії. Це одна з перших країн, які закрили свій повітряний простір для російських літаків, навіть раніше за США, як і ввела ембарго на нафту. І це абсолютно справедливо, адже в Канаді проживає величезна українська діаспора. На мою думку, російська пропаганда перевершила Геббельсівську. Слухаючи цю маячню від окупантів – Гітлер стає вже не таким страшним. І його ні в якому разі не можна порівнювати з путіном. Пояснюю: у Гітлера була ідеологія. Він був вбивцею, але хоробрим – зміг покінчити життя самогубством. путін цього не зможе – він боягуз! Має багато комплексів неповноцінності. Починаючи від свого зросту до стану свого здоров’я. Вже весь світ говорить про те, що його життя межує зі смертю саме через смертельні хвороби. І уявіть собі: така людина вже майже 20 років при владі.

- Лідери українського шоу-бізнесу вступили в ряди військових. Частина – стали волонтерами. Чи підтримуєте Ви таку позицію творчих людей?

- Абсолютно підтримую. Практична більшість світових зірок музики та кіно засудили збройне вторгнення росії в Україну та сьогодні підтримують Україну. Це й Пол Маккартні, гурти Pink Floyd та Metallica, і навіть легендарні Deep Purple, які написали у своєму Instagram, що ніколи не виступали з політичними заявами, але ті жахи, що сьогодні творить РФ в Україні, не можуть залишити поза увагою... З іншого боку, дуже розчарований позицією російських зірок, які підтримують злочинний режим путіна, або просто відмовчуються. Цьогорічний концерт на честь річниці окупації Криму – «шабаш російської мерзоти». Починаючи з Володимира Машкова і закінчуючи попсовими підлабузниками як Поліна Гагаріна. Цинічне видовище. У мене виникає до них лише одне запитання: а що ж ви будете робити далі після такого? Ви ж приречені на зневагу від всього світу?!

- Як, на Вашу думку, завершиться війна в Україні та як це вплине на майбутній світ?

- У перемозі України я ніскільки не сумніваюсь. Це вже вирішена справа. Україна вже перемогла. Росіяни – деморалізовані люди. Бідняки, які вбивають та грабують, отримуючи від цього задоволення. Україна відновить контроль за своєю територією включаючи Кримський півострів. Донбас та Луганськ – теж. Санкції знищать російську економіку. Ціни будуть захмарними. Повернеться так званий «чорний ринок». Всі росіяни, так чи інакше, понесуть відповідальність за всі злочини скоєні в Україні. Китай у політичному плані вичікуватиме та не допомагатиме росії, тому що є загроза санкцій з боку США. Виняток становитимуть такі прихильники путіна «за гроші» як Угорщина, Сирія та Північна Корея, у якісь мірі Сербія та Іран.

- Що Ви сьогодні побажаєте побратимам-українцям?

- Україна – єдина у світі, хто дійсно бореться за ідеали та відстоює принципи демократії.

Я шокований хоробрістю українських військових, які не отримали тієї військової підтримки Європи та США, обіцяної у іноземних ЗМІ. Та все ж змогли переломити хід війни й довести нікчемність «другої армії світу».

Перемоги! Хоча ви вже перемогли. Думаю, що бойові дії скоро завершаться. Україна відновить свою територіальну цілісність, якою вона була до 2014 року та стане невід’ємною частиною Європи і світу.

Олександр Швець

3 травня, 2022