Ліквідували схему відкатів, пов’язану із «зерновою угодою»

Новини Вінниці / Ліквідували схему відкатів, пов’язану із «зерновою угодою»

У СБУ заявляють про ліквідацію корупційної схеми, яка працювала у зв’язку із «зерновою угодою». Вітчизняні чиновники вимагали «данину» від аграріїв, аби ті могли експортувати продукцію. Затримання посадовців відбулись у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області.

Про це повідомляє управління СБ України у Вінницькій області.

«Учасники оборудки вимагали гроші з представників компаній, які експортують українську агропродукцію у межах «зернової угоди». За хабарі вони «гарантували» зернотрейдерам безперешкодне отримання фітосанітарних сертифікатів відповідності їхньої продукції». За відмову сплачувати «данину» погрожували максимально затягувати бюрократичні процедури», - йдеться у повідомленні.

Співробітники СБУ поетапно задокументували два епізоди отримання майже 400 тисяч у гривневому еквіваленті посередником, якого посадовці залучили для передачі хабарів.

«Встановлено, що за кожну тонну експортованої продукції учасники схеми вимагали «данину» у розмірі 40 американських центів», - вказують у СБУ.

У межах кримінального провадження СБУ задокументувала передачу посереднику чергового «завдатку».

Наразі йому повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України (зловживання впливом). Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Заходи проводили співробітники СБУ в Одеській і Черкаській областях спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Новини Вінниці / Ліквідували схему відкатів, пов’язану із «зерновою угодою»Новини Вінниці / Ліквідували схему відкатів, пов’язану із «зерновою угодою»Новини Вінниці / Ліквідували схему відкатів, пов’язану із «зерновою угодою»Новини Вінниці / Ліквідували схему відкатів, пов’язану із «зерновою угодою»Новини Вінниці / Ліквідували схему відкатів, пов’язану із «зерновою угодою»
Олег Верлан

27 березня, 2023