Лікувати через Інтернет. На Вінниччині задля телемедицини всі села покриють мережею

Новини Вінниці / Лікувати через Інтернет. На Вінниччині задля телемедицини всі села покриють мережею

Вінницькі села, мають усі шанси бути з Інтернетом. Ну, точніше, ті, які досі не "погрузлись" у світове павутиння .На сьогодні, задля повноцінного впровадження телемедичних послуг, в області вивчають технічні можливості покриття мережею всю території Вінниччини. Тобто, щоб не було перешкод сільському лікарю зв’язатися з міськими колегами та отримати швидку консультацію для надання медичної допомоги пацієнтам з села.

Вінницькі села, мають усі шанси бути з Інтернетом. Ну, точніше, ті, які досі не "погрузлись" у світову павутиння. На сьогодні, задля повноцінного впровадження телемедичних послуг, в області вивчають технічні можливості покриття мережею усю території Вінниччини. Тобто, щоб не було перешкод сільському лікарю зв’язатися з міськими колегами та отримати швидку консультацію для надання медичної допомоги пацієнтам з села.

Слід зазначити, що на Вінниччині вже понад рік діє консультативний телеметричний центр, фахівці якого консультують лікарів з районів. Він створений на базі Вінницького обласного центру екстреної медичної допомогою та медицини катастроф. Нині ж  спеціалісти центру працюють над створенням єдиної системи, яка повинна об’єднати бригади "швидких" і всі медичні заклади області – від сільських ФАПів до спеціалізованих лікарень.

За словами заступника головного лікаря з технічних питань Центру екстреної медицини та медицини катастроф Олега Сидорова завдяки телемедицині фельдшер, який приїхав на виклик, маючи спеціальне обладнання, може провести обстеження пацієнта. У разі сумнівів він має можливість передати результати аналізів та проконсультуватися з вузькопрофільним фахівцем, який допоможе поставити діагноз.

"Саме наш центр з’єднує фельдшера, який має мобільний ЕКГ-апарат, але не вміє швидко і якісно розшифрувати кардіограми, з черговим кардіологом. Той розшифровує результат і надасть термінову консультативну допомогу. Кардіограми надходять в центр за 10–20 секунд, а за 2–3 хвилини лікар відсилає назад розшифровку з рекомендаціями. Більше того, нині майже всі екіпажі «швидкої» мають в своєму розпорядженні планшети, які дозволяють передати не лише ЕКГ, але й інші фізіологічні дані до консультативного телеметричного центру, та зв’язатися з черговим спеціалістом (ендокринологом, хірургом чи кардіологом), щоб отримати консультацію. Однак є одне але… Для повноцінного запровадження телемедицини необхідний якісний зв’язок. Тож за ініціативи Вінницької ОДА, ми разом з операторами зв’язку працюємо зараз над вивченням технічних можливостей покриття усієї території області Інтернетом. Це буде обласна програма розвитку телекомунікаційної мережі на умовах співфінансування з бюджетами різних рівнів" – зазначив Олег Сидоров.

Посадовець зауважив, що для надання телемедичних послуг мають усе необхідне устаткування та обладнання 120 бригад "швидкої". Більш-менш готові до телемедицини і центри первинної медико-санітарної допомоги. В свій час вони в межах пілотної реформи, отримали оргтехніку, тож  робочі місця сімейних лікарів оснащені персональним комп’ютером. У районних лікарнях та медзакладах "третинки" теж з комп’ютерами немає проблем, щоправда для покращення роботи таки бажано закупити цифрове обладнання, яке має функції передачі даних.

"Складніше з первинною ланкою, адже для лікування на відстані у них, окрім мобільних ЕКГ, більше нічого немає. Тому маємо забезпечити  планшетами 832 ФАПів та 327 амбулаторій. Сьогодні фахівці центру визначають кількість необхідного для них обладнання", - зазначив Олег Сидоров.

 

Катерина ГОРБАТЮК