Лікарні Вінницької області за квітень в межах Програми медичних гарантій отримали понад 152 млн грн

Новини Вінниці / Лікарні Вінницької області за квітень в межах Програми медичних гарантій отримали понад 152 млн грн

За квітень в межах Програми медичних гарантій НСЗУ виплатила 65-ти медичним закладам Вінниччини, які надають екстрену та спеціалізовану допомогу, 152,5 млн грн. Всього по Україні 1619-ти закладам надійшло понад 4,4 млрд грн, з яких 466 мільйонів отримали 25 центрів екстреної медичної допомоги.

За квітень в межах Програми медичних гарантій НСЗУ виплатила 65-ти медичним закладам Вінниччини, які надають екстрену та спеціалізовану допомогу, 152,5 млн грн. Всього по Україні 1619-ти закладам надійшло понад 4,4 млрд грн, з яких 466 мільйонів отримали 25 центрів екстреної медичної допомоги.

Як зазначають у Нацслужбі здоров’я, 1594 спеціалізованих закладів отримали за квітень близько 4 млрд грн за договором з НСЗУ. З них понад 17,7 млн грн було перераховано приватним закладам та лікарям-ФОП. У Вінницькій області найбільші суми нарахувань за контрактом з НСЗУ з комунальних закладів отримали Вінницька обласна психоневрологічна лікарня ім. акад. І.О. Ющенка (8,13 млн грн), Вінницька обласна дитяча лікарня та Вінницька міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги (по 7,5 млн грн).

Нагадаємо, з 1 квітня пацієнт вільно обирає лікарню та лікаря не лише на первинці, а і для спеціалізованої допомоги. На вибір пацієнта не впливає ані реєстрація, ані форма власності закладу. Головна умова вибору - контракт лікарні з НСЗУ. Всього 61 приватний медзаклад і 4 лікаря-ФОП підписали договір з НСЗУ на надання послуг зі спеціалізованої медичної допомоги та отримали в квітні понад 17,7 млн грн. До ТОП-3 приватних центрів за розміром оплати від НСЗУ входять ТОВ “Фрезеніус Медикал Кер Україна” (6,6 млн грн), ПАТ “Мотор Січ” (1,7 млн грн), а також ТОВ “Багатопрофільна клініка Святого Миколая” (майже 1,7 млн грн).

Умовою фінансування є надання закладами електронної звітності. Кожна надана послуга, кожна консультація фіксується в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Достовірні дані - основа для прийняття рішень, в тому числі й фінансових. З 1 квітня в ЕСОЗ лікарі виписали пацієнтам понад 100 тис. електронних направлень. З них близько 82% - направлення на консультацію спеціаліста, 10% - на візуальні дослідження, 3% - на лабораторні процедури. Решта 5% - це інші види направлень. Також в ЕСОЗ вже зроблено понад 2 млн електронних медичних записів.

«Національна служба здоров’я - надійний фінансовий партнер медичних закладів. Ми в повному обсязі і  вчасно платимо закладу за надані послуги  пацієнтам. І ця фінансова стабільність працює в інтересах пацієнта. Це стосується і первинки, і програми “Доступні ліки”, а з 1 квітня - і спеціалізованої допомоги. НСЗУ підтримує збільшення обсягу коштів на систему охорони здоров’я. Проте, виступає за раціональне використання наявних ресурсів. Для того, щоб пацієнти могли отримати якіснішу допомогу. А ефективні лікарні – більше коштів. Кожна гривня бюджету Програми медичних гарантій працюватиме на пацієнта», - зазначила очільниця НСЗУ Оксана Мовчан.

Зазначимо, що такий формат фінансування було запроваджено урядом Володимира Гройсмана, коли МОЗ очолювала Уляна Супрун. Він передбачає фінансування не ліжок, а послуг людям. Проте нещодавно на рівні центральної влади вже заявили про можливість припинення реформи галузі. Про свою незгоду з відходом від реформ, зокрема, заявили на Вінниччині. Так, головний лікар Іллінецької ЦРЛ Микола Масленчук «заступився» за медичну реформу, звернувся до Президента України Володимир Зеленського та запевнив його, що іллінецькі медики реформу підтримують.