Лікарі можуть отримати збільшену оплату декларації з пацієнтом

Новини Вінниці / Лікарі можуть отримати збільшену оплату декларації з пацієнтом

Як повідомили у Міністерстві охорони здоров'я планується провести збільшення базового тарифу оплати однієї декларації між сімейним лікарем та пацієнтом із 600 до 710 гривень.

У Міністерстві охорони здоров'я планують збільшити базовий тариф оплати однієї декларації між сімейним лікарем та пацієнтом із 600 до 710 гривень. Новація має підвищити доходи медиків. Проте від них вимагатимуть якості...

Як повідомив на брифінгу міністр охорони здоров'я Максим Степанов, дана сума є лише базовою ставкою, що може значно зростати через дію коефіцієнтів. Зокрема, фінансування зростатиме у разі, якщо декларація укладена із громадянином з гіпертонічними захворюваннями, цукровим діабетом, тощо, а також якщо сімейний лікар веде пацієнтів на амбулаторному лікуванні.

Додатковий коефіцієнт фінансування також буде діяти для хворих на туберкульоз і для лікарів, що працюють у гірських районах.

"Збільшення фінансування галузі первинної медичної допомоги відбудеться завдяки зміні тарифу оплати декларації між пацієнтом і сімейним лікарем. Досі кошти на первинну медичну допомогу розраховувалися за формулою 600 грн на одну укладену декларацію. МОЗ планує збільшити цей тариф до 710 гривень" - повідомив міністр.

Степанов наголосив, що наразі в Україні громадяни уклали майже 31 мільйон декларацій із сімейними лікарями. Збільшення тарифу оплати декларації призведе до зростання фінансування первинної медичної допомоги до 23,5 мільярда гривень.

Інше питання у можливостях. Уряд у держбюджеті зменшив розмір коштів на галузь від потреби, яку зазначили у МОЗ, а це означає, що обіцяного можуть не заплатити.   

Ірина Заіковата

22 вересня, 2020