«Леопарди» розбрату: чим Польща шантажує Німеччину?

Новини Вінниці / «Леопарди» розбрату: чим Польща шантажує Німеччину?

Уряд Шольца зволікає з рішенням щодо передачі ЗСУ німецьких танків Leopard 2. Нерішучість Берліна стала приводом для критику з боку власних громадян і Польщі. Якщо у Вашингтоні намагаються умовити партнерів по НАТО, то у Варшаві, здається, готові вивести сусідів «за лапки» з кола «супротиву російської агресії».

В інтерв’ю PAP прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький сказав, що Варшава допускає створення коаліції з країнами, які готові дати Україні частину своїх Leopard 2, без участі Німеччини, якщо Берлін так і не погодить надання Україні цих танків.

Фактично політик припускає порушення правил, які вважались непохитними в Альянсі, а саме передачу важкого озброєння без згоди виробника та дарувальника, адже саме Берлін свого часу подарував полякам свої танки, а також підбурювання інших країн ігнорувати заборони.

Моравецький зазначив, що вважає поведінку Німеччини неприйнятною і не розуміє, що ще має статися, аби у Берліні «відкрили очі і почали діяти відповідно до потенціалу Німеччини». Він додав, що якщо вже Німеччина не готова робити щось сама, то мала би принаймні не зв’язувати руки іншим союзникам. 

«Якщо згоди Німеччини на «Леопарди» так і не буде, то ми будемо будувати меншу коаліцію держав, готових поділитися своїми сучасними танками з Україною. Ми не будемо просто спостерігати, як Україна стікає кров’ю… Україна і Європа переможуть у цій війні - з Німеччиною або без неї. Від Німеччини зараз залежить, чи хочуть вони приєднатися до місії та спинити російське варварство, чи обирають мовчки спостерігати і увійти в історію як ті, хто був на неправильній стороні», - заявив прем’єр Польщі. 

Моравецький додав, що хоча новий міністр оборони ФРН заперечує, що Німеччина блокує передачу танків німецького виробництва Україні, він хотів би почути чітку заяву про те, що Берлін підтримує таке рішення. 

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда під час візиту до Львова на початку січня заявив, що Варшава готова передати Україні 14 танків Leopard 2 у рамках ширшої коаліції союзників.

Після зустрічі формату «Рамштайн-8» міністр оборони Німеччини заявив, що західні союзники поки не дійшли згоди щодо надання Україні основних бойових танків Leopard 2, але він доручив підготуватися своєму міністерству до «дня, який, можливо, настане». 

Частина німецьких політиків після цього закликали уряд принаймні надати дозвіл на передачу Україні «Леопардів» іншим країнам, які вже готові це зробити, а кількасот людей організували у Берліні мітинг за надання танків Україні.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц сказав, що може погодитись на передачу Україні танків Leopard 2, лише якщо США у свою чергу поставлять Abrams. У Штатах наголошують, що їхні танки складні в обслуговуванні, тому не дадуть…

Чому шантажують Німеччину? В Європі хочуть, аби Берлін остаточно встав на бік України, що унеможливить маневр у бік Москви. Моравецький чітко дав зрозуміти, що виключення з коаліції означатиме, що у цій війні Німеччина пристала до «темних сил», таких які під час Другої світової підтримували Гітлера.

 

P.S. Берлін не перешкоджатиме рішенню Польщі відправити танки "Leopard 2" німецького виробництва в Україну. Однак поки що такий запит не надходив. Про це заявила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок в інтерв'ю французькому телеканалу LCI. 

Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що майбутні рішення щодо постачання зброї, зокрема танків Leopard, ухвалюватимуться в координації із союзниками, включно зі США. За його словами, так було раніше і буде надалі. Таку заяву глава уряду озвучив під час пресконференції 22 січня, повідомляє The Guardian. 

Олег Верлан

22 січня, 2023