Лавров назвав умову для зустрічі Зеленського та Путіна, пояснивши, що Київ проти

Новини Вінниці / Лавров назвав умову для зустрічі Зеленського та Путіна, пояснивши, що Київ проти

Саме Москва зацікавлена у відновленні, хоча б формально, переговорного процесу з Києвом, що доводить пригальмувати санкційний моховик. Останніми тижнями саме у РФ постійно то погрожують усьому світу, то кажуть, що вони згодні на перемовини, але не відійдуть на лінію «24 лютого». Вчергове це повторив голова МЗС Росії Сергій Лавров.

Для зустрічі президента України Володимира Зеленського та Володимира Путіна необхідно, щоб спочатку відновився переговорний процес. Таку передумову озвучив Лавров під час прес-конференції у середу, 8 червня.

«Ми багаторазово все це пояснювали. Зеленський хоче зустрічі заради зустрічі. У нього сім п'ятниць на тижні. Він заявляв уже неодноразово: Я розмовлятиму, переговори відновимо, тільки якщо росіяни приберуть свої контингенти на лінію 24 лютого. Але це несерйозний підхід, до того ж А повністю суперечить тим ініціативам, які українська делегація сама висувала 29 березня тут же, у Стамбулі», - сказав він.

За словами Лаврова, необхідно щоб переговорні команди відновили роботу.

З іншого боку, у Києві чудово розуміють, як РФ поспішає з переговорами, адже їх наступ «зупинився», росіяни втомились від війни, санкції руйнують економіку, а до кінця року остаточно виснажать Росію. Тому у Москві поспішають. На відміну від росіян Україна втрачає що від війни, що від умов Кремля значно більше – територію, інфраструктуру, промисловий потенціал, людей. І українці не готові здаватись, громадяни сьогодні вірять у перемогу. Тому Зеленський, який чудово відчуває настрої, ніколи не піде на умови Кремля.

До речі, Лавров не озвучує, що хоче Росія, окрім визнання свого суверенітету над Кримом та Донбасом. Адже апетити верхівки більші, зокрема роззброєння ЗСУ. Звісно, щоб за рік-два захопити Київ.     

Олег Верлан

8 червня, 2022