Лауреатом міжнародного пленеру у Вінниці став киянин, який зміг сказали лише, що "це сюрприз для мене"

Новини Вінниці / Лауреатом міжнародного пленеру у Вінниці став киянин, який зміг сказали лише, що "це сюрприз для мене"

У Вінниці завершився ІV Міжнародний мистецький пленер «Кращий художник/The best artist – 2020».

У Вінниці завершився ІV Міжнародний мистецький пленер «Кращий художник/The best artist – 2020». Церемонія нагородження відбулася вчора, 26 серпня, у заміському готельно-ресторанному комплексі "Гостевія". Це була яскрава світська подія, на яку завітали дипломати, нардепи, артисти та художники. Власне вони і були головними героями заходу. Атмосфера стояла святкова, не вистачало лише "червоного східника" та губернатора, якого з нетерпінням чекали гості і якому навіть підготували спеціальний подарунок.

Та голова Вінницької ОДА Сергій Борзов усе ж таки віддав данину пленеру «Кращий художник/The best artist – 2020», який за чотири роки свого існування за змістом перетворився дійсно у масштабну подію.

Зазначимо, що в рамках пленеру, який тривав десять днів, проходило чимало заходів. Зокрема і мистецько-пізнавальний квест «Вінницька палітра – сучасне і минуле», який відбувся 23 серпня. Саме в цьому квесті спробував свої творчі здібності Сергій Борзов. На Європейській площі він спробував намалювати головний символ міста – Вінницьку вежу.

В рамках пленеру також стартував загальноукраїнський проєкт «Велике мистецтво – Велике будівництво» від Міністерства культури. Адже об’єктами мистецької інтерпретації учасників стали не лише міські пейзажі та визначні історичні місця, але й пам’ятки культурної спадщини. У пропозиції Вінницької ОДА до вищезгаданого проєкту подані такі об’єкти, як палац Потоцьких у Тульчині, музей фон Мекк у Браїлові, палац Грохольських-Можайського, палац Комарів у Мурованих Курилівцях – усі вони включені до пленерної програми.

Тож географія локацій пленеру дещо розширилась. Як і географія міст, з яких приїхали учасники. В цьогорічному конкурсі взяли участь 32 художника з різних куточків України, а також іноземних держав. І це в умовах карантину. Якби не пандемія учасників могло бути значно більше. До речі, 16 учасників працювали в онлайні. Серед них художники з Киргизстану, Узбекистану, Палестини, Іраку, Йорданії, Білорусі, Словенії, Грузії, Кореї, Польщі та Болгарії. Митці з цих країн виконували «домашню роботу» та записували відеозвернення до учасників пленеру і надсилали фото своїх робіт. Відтак отримали гарантію на участь у пленері наступного 2021-го року.

Ідейний натхненник і «хрещений батько» пленеру художник Володимир Козюк, підбиваючи підсумки нинішнього пленеру, зазначив:

«Проєкт «Кращий художник» стрімко розвивається – збільшується кількість учасників, які хочуть взяти участь у пленері, зростає рівень і майстерність конкурсних робіт, а відтак формується достойне ставлення до художників. Адже наше завдання відкривати таланти, давати можливість вчитися, розвиватися і популяризувати свою творчість не лише на всеукраїнському, але й міжнародному рівні».

Загалом учасники конкурсу за час пленеру написали 178 робіт, це щонайменше по п’ять-шість творів кожен. На своїх полотнах вони відтворювали наймальовничіші куточки української «золотої провінції» – Поділля та її столиці Вінниці. Крім того, митці проводили майстер-класи, влаштовували персональні виставки та творчі зустрічі у Жмеринці, Буші, Тульчині і навіть влаштували "мистецький десант" у сусідній Житомирській області.

Але врешті решт пленер завершився визначенням кращих. До складу журі увійшли провідні українські та світові художники, мистецтвознавці, представники організаторів та партнерів пленеру. Ім‘я переможця було до останнього в таємниці.

Тож коли Богдан Макаренко з Києва отримав Гран Прі, він не міг сказати нічого іншого, як "це сюрприз". Незважаючи на відсутність "оскароносної" промови, це не зменшило ні урочистості моменту, ні ваги перемоги.

А ведучий вечора Олександр Теренчук взяв з переможця слово, що  через кілька днів він поділиться емоціями у Facebook. Так що чекаємо.

Щодо інших номінантів, то у номінації «Кращий художник» перемогли:

        IІІ номінація – Олександр Назаренко (Україна, Вінниця),

        II номінація – Євгенія Божко (Україна, Одеса)

        I номінація – Аліна Храпчинська (Україна, Харків).

Спеціальну відзнаку «The best artist» цього року отримали:

        II номінація – Злата Шишман (Україна, Одеса),

        I номінація – Христина Козюк (США, Чикаго).

Лауреатами премії імені Валерія Гегамяна стали – Олександр Брітцев та Неллі Кірман (Харків, Україна).

До речі, премію Валерія Гегамяна вручали його рідні, які заради цього приїхали до Вінниці з Одесси.

Якщо ви не знаєте, хто такий Валерій Гегамян, то маєте можливість увійти у всесвітню мережу і докладно дізнатися біографію митця та ознайомитись з його творчістю. Можливо саме цей "гугл"-візит стане відправною точною для знайомства з яскравим світом мистецтва, яке робить наше життя більш змістовним, яскравим та сповненим внутрішнього світла.

Нагадаємо, що традиційний щорічний Міжнародний мистецький пленер «Кращий художник / The best artist – 2020» відбувався за ініціативи народного художника України Володимир Козюка, підтримки Вінницької ОДА, Вінницької міської ради та Міністерства культури України.

Кількість спонсорів та меценатів складає близько двох десятків. Крім того, за умовами конкурсу, художники обов’язково мають передати дві обрані оргкомітетом роботи з авторськими правами на них, які підуть у фонд проекту «Кращий художник/The best artist».

Новини Вінниці / Лауреатом міжнародного пленеру у Вінниці став киянин, який зміг сказали лише, що "це сюрприз для мене"Новини Вінниці / Лауреатом міжнародного пленеру у Вінниці став киянин, який зміг сказали лише, що "це сюрприз для мене"Новини Вінниці / Лауреатом міжнародного пленеру у Вінниці став киянин, який зміг сказали лише, що "це сюрприз для мене"Новини Вінниці / Лауреатом міжнародного пленеру у Вінниці став киянин, який зміг сказали лише, що "це сюрприз для мене"Новини Вінниці / Лауреатом міжнародного пленеру у Вінниці став киянин, який зміг сказали лише, що "це сюрприз для мене"Новини Вінниці / Лауреатом міжнародного пленеру у Вінниці став киянин, який зміг сказали лише, що "це сюрприз для мене"Новини Вінниці / Лауреатом міжнародного пленеру у Вінниці став киянин, який зміг сказали лише, що "це сюрприз для мене"Новини Вінниці / Лауреатом міжнародного пленеру у Вінниці став киянин, який зміг сказали лише, що "це сюрприз для мене"Новини Вінниці / Лауреатом міжнародного пленеру у Вінниці став киянин, який зміг сказали лише, що "це сюрприз для мене"