Лариса Білозір пропонує створити відкритий реєстр комунальних об'єктів в громадах

Новини Вінниці / Лариса Білозір пропонує створити відкритий реєстр комунальних об'єктів в громадах

У Верховній Раді України запропонували сесії місцевих рад транслювати он-лайн та створити відкритий реєстр об'єктів права комунальної власності громади.

Про це йдеться у законопроекті  №6401 одним із співавторів якого є народна депутатка Лариса Білозір.

Згідно з нормами законопроєкту, засідання рад повинні транслюватися в мережі Інтернет у режимі реального часу, а ці відеозаписи будуть зберігатися у відкритому доступі безстроково!

Для українського парламенту це, до речі, давно вже норма.

Також передбачається зобов'язати депутатів, посадових осіб органів місцевого самоврядування, інших доповідачів використовувати державну мову на сесіях ради.

Чому відкритість на місцях важлива?

У процесі децентралізації разом з додатковим ресурсом громади отримали і додаткові повноваження та можливості. Тепер місцеві депутати, серед іншого, також розпоряджаються і земельним ресурсом.

На жаль, у цих питаннях є зловживання. Існують кричущі випадки земельного рейдерства, коли громади позбавляють ресурсу через підставних осіб та суддів, які намагаються впливати на органи місцевої влади.

Тому законопроєктом пропонується також:

  • закріпити обов'язковість публікації додатків до рішень та проєктів рішень рад, а також порядку денного постійних комісій;
  • створити відкритий реєстр об'єктів права комунальної власності територіальної громади;
  • щоп'ять років проводити суцільну інвентаризацію всіх об'єктів права комунальної власності територіальної громади.

admin

13 грудня, 2021