Лариса Білозір про зміни до закону про Асоціації ОМС: "Головне, щоб цей єдиний голос не став монопольним"

Новини Вінниці / Лариса Білозір про зміни до закону про Асоціації ОМС: "Головне, щоб цей єдиний голос не став монопольним"

Асоціації органів місцевого самоврядування завжди захищали й надалі захищатимуть інтереси і права своїх членів. Але зміни, що відбулися в країні завдяки децентралізації, вимагають від асоціацій нових підходів, нової якості комунікації на усіх рівнях, а також пошуку спільних рішень, найбільш ефективних для розвитку територій.

Асоціації органів місцевого самоврядування завжди захищали й надалі захищатимуть інтереси і права своїх членів. Але зміни, що відбулися в країні завдяки децентралізації, вимагають від асоціацій нових підходів, нової якості комунікації на усіх рівнях, а також пошуку спільних рішень, найбільш ефективних для розвитку територій.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час круглого столу "Правовий статус асоціацій органів місцевого самоврядування: проблеми та перспективи", організованого Парламентським комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, повідомляє «Децентралізація».

За його словами, з самого початку свого існування асоціації органів місцевого самоврядування (ОМС) стояли на двох основних позиціях: захист інтересів своїх членів, а також обмін досвідом між органами місцевого самоврядування.

«Чинний закон про Асоціації ОМС, прийнятий 12 років тому, відповідав реаліям, далеким від сучасної ситуації. В нього закладена ідея про те, що місцеве самоврядування повинно постійно захищати свої інтереси. Тоді, в недецентралізованій країні, це дійсно було першочерговим завданням. За цим принципом асоціації ОМС працюють і по цей день, майже не використовуючи якихось нових ідей і підходів у своїй діяльності. Сьогодення ж вимагає від асоціацій нових поглядів, нової якості комунікації з владою на усіх рівнях, пошуку спільних рішень», - вважає В’ячеслав Негода.

Він зазначив, що Уряд зацікавлений в тому, щоб представники органів місцевого самоврядування мали єдиний спільний голос, шукали між собою порозуміння, компроміси і формували єдину позицію.

Думку про єдиний голос місцевого самоврядування підтримали також народні депутати – члени профільного комітету.

«Головне, щоб цей єдиний голос не став монопольним. Ми маємо чути голос представників місцевого самоврядування усіх рівнів, і не лише голів, а й депутатів місцевих рад», - сказала народна депутатка Лариса Білозір.

За її словами, Асоціації надають можливість органам місцевого самоврядування, що в переважній своїй більшості далекі від «коридорів влади» бути представленими та почутими на більш високому, ніж локальний, рівні. А це дає змогу більш вірно визначати цільові пріоритети розвитку місцевого самоврядування, прийняття соціально врівноважених державних рішень.

Варто також зазначити, що 23 та 24 червня у Немирові відбудеться засідання регіональної платформи вироблення політики у сфері місцевого самоврядування на тему: "Актуальні питання становлення органів місцевого самоврядування в умовах нового адміністративно-територіального устрою". Участь у платформі візьмуть народні депутати України - члени Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, представники Міністерства розвитку громад та територій України, представники виконавчої влади та місцевого самоврядування, Асоціації міст України, ЗМІ.

admin

15 червня, 2021