Лариса Білозір: «Потрібно, нарешті, провести декомунізацію адмінтерустрою держави»

Новини Вінниці / Лариса Білозір: «Потрібно, нарешті, провести декомунізацію адмінтерустрою держави»

Переможниця виборів на 15 окрузі на Вінниччині Лариса Білозір продовжить відстоювати інтереси громад і під куполом Верховної Ради. Новобрана депутатка увійде до парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Переможниця виборів на 15 окрузі на Вінниччині Лариса Білозір продовжить відстоювати інтереси громад і під куполом Верховної Ради. Новобрана депутатка увійде до парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

 

Про це Лариса Білозір заявила під час ознайомчого засідання Ради, 28 серпня.

За її словами, вона однією з перших подала необхідні документи до входження у цей комітет, адже до цього очолювала подібний будучи депутаткою Вінницької обласної ради, та займалась питаннями реформи децентралізації від самого початку її впровадження.

«У своїй передвиборній кампанії я обіцяла під час зустрічі з виборцями зайнятися у ВР саме проблемами та допомозі місцевому самоврядуванню з метою розвитку громад. Але один в полі не воїн. Тож ми - депутати-мажоритарники з різних куточків України, які брали участь у виборах шляхом самовисування, делегували своїм представником до складу Підготовчої депутатської групи з організації та проведення першої сесії дев’ятого скликання Дмитра Лубінця. Таке рішення пояснюється тим, що згідно регламенту кожна партія, що пройшла до парламенту, має право делегувати свого представника до підготовчої групи. Водночас, мажоритарники-самовисуванці, будучи вільними від партійної приналежності, такої можливості не мають, якщо тільки не домовляться і не висунуть одного свого представника до складу цієї групи, як це сталось цього разу. Це і дозволило врахувати мою позицію щодо входження в цей важливий комітет, як і позиції інших моїх колег»,- підкреслила Лариса Білозір.

Як зазначила Білозір, зараз формується окрема група-фракція з мажоритарників-самовисуванців (їх у ВР 46 депутатів), що покликана згуртувати (об’єднати) мажоритарників з центру, сходу і заходу, півночі та півдня, які мають досвід роботи на рівних рівнях органів місцевого самоврядування в різних регіонах  України.

Варто також нагадати, що пані Білозір п’ять попередніх років, як обласний депутат, очолювала комісію з питань місцевого самоврядування у Вінницькій області.

«Це те питання, яким я хочу займатися і надалі: робота з базовим рівнем, місцевим самоврядуванням. Потрібно, нарешті, закінчити ту реформу, яку, чи-то не змогли, чи-то не захотіли закінчити у попередньому скликанні – реформу адмінтерустрою. Потрібно прийняти певний пакет документів швидше і вже на цій основі, я сподіваюсь, в жовтні (2020 року - ред..), провести чергові місцеві вибори на базі ОТГ. Щоб успішні самодостатні громади з власними ресурсом та повноваженням стали запорукою успіху держави»,- підкреслила Лариса Білозір.

Також вона зазначила, що буде підтримувати конструктивні пропозиції президента. Це також стосується змін до Конституції України у частині внесення поправок до адміністративно-територіального устрою, що потрібно для закінчення реформи. Нині країна керується Законом «Про засади адміністративно-територіальний устрою України», що затверджений ще у 1981 році.

«Потрібно, нарешті, провести декомунізацію адмінтерустрою»,- підкреслила депутатка.

Нагадаємо, за попередньою інформацією, комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування очолить депутат Андрій Клочко від пропрезиденської фракції «Слуга народу».

admin

29 серпня, 2019