Китай може постачати ударні безпілотники Росії

Новини Вінниці / Китай може постачати ударні безпілотники Росії

Російські військові та китайський виробник безпілотників Xi'an Bingo Intelligent Aviation Technology ведуть переговори про масове виробництво безпілотників-камікадзе для РФ.

Як повідомляє німецьке видання Spiegel.

За даними видання, китайська компанія погодилася виготовити, випробувати і передати 100 прототипів дронів ZT-180 МО Росії до квітня. За оцінками військових експертів, кожен ZT-180 може нести бойову частину вагою від 35 до 50 кг. За словами експертів, конструкція, ймовірно, буде схожа на конструкцію іранського Shahed-136.

На наступному етапі китайська компанія планує доставити компоненти та технології до Росії, щоб там можна було налагодити власне виробництво, що дасть змогу збирати близько 100 дронів на місяць.

Минулого року вже з’являлися повідомлення про плани Китаю підтримати російських військових набагато відчутніше, ніж це було відомо раніше. За інформацією Spiegel, компанія, підконтрольна Народно-визвольній армії Китаю, планувала постачати запчастини для російських винищувачів Су-27 та інших моделей.

У цьому контексті, як стверджується, планувалося створення фальшивих товаросупровідних документів, щоб деталі для військових машин виглядали як запчастини для цивільної авіації.

У січні нідерландський громадський мовник NOS повідомив, що вітчизняні мікрочіпи постачаються російській оборонній промисловості через китайські компанії. Аналіз, проведений українськими збройними силами, показав, що на 10 з 27 досліджених російських озброєнь, таких як ракети, гелікоптери і безпілотники, або їхні залишки, були встановлені мікрочіпи з Нідерландів.

Протягом декількох місяців у колах безпеки деяких країн циркулювали повідомлення про те, що китайські компанії нібито передають російській стороні супутникові знімки зони бойових дій в Україні. Тому уряд США нещодавно вніс китайську супутникову компанію Changsha Tianyi Space Science and Technology Institute до свого санкційного списку. Їхні знімки дозволяли групі "Вагнера" здійснювати бойові операції в Україні.

У Берліні також мають інформацію, що Китай постачає російським покупцям комерційні безпілотники, які також можуть бути використані для розвідувальних цілей на війні. Військові називають такі пристрої об'єктами подвійного призначення.

За інформацією видання, ці безпілотники поставляються російським збройним силам через Об'єднані Арабські Емірати імпортно-експортними компаніями, підконтрольними китайській державі. За словами людей, знайомих з аналізом угод, російські підрозділи фактично використовують безпілотники для розвідки на українському фронті.

У той же час, Пекін оприлюднив 12 тезисів свого мирного плану щодо припинення війни РФ проти України. У Києві його вже розкритикували через відсутність конкретики та замовчування теми припинення бойових дій. Втім, зовнішня політика КНР завжди відрізнялась хитрістю. Тому можна прогнозувати, що «тези» - верхівка айсбергу… Китай послідовно дотримується відстоювання власних інтересів, зокрема й у даному випадку. Тож його пропозиції – зашморг для Москви у першу чергу. Але істинна суть плану поки не у публічній площині.

Олег Верлан

24 лютого, 2023