Київ та Москва працюють над договором про «мир» чи перемир’я. Подоляк розкрив деталі

Новини Вінниці / Київ та Москва працюють над договором про «мир» чи перемир’я. Подоляк розкрив деталі

Радник глави офісу президента Михайло Подоляк впевнений, що риторика Росії в переговорах за останні дні сильно змінилася. Але має пройти ще якийсь час, щоб прийшло розуміння того, в яку ситуацію вона потрапила. Також він прокоментував, на якому етапі знаходиться робота зі створення договору з Росією. За його словами, документ буде складним і багатоаспектним.

Про це повідомляє «Комерсант».

За словами Подоляка, четвертий раунд переговорів між Україною і Росією відбудеться після того, як будуть напрацьовані «юридичні формати». Він важає, що сторони підходять до компромісу.

«У нас є всі пропозиції, які так чи інакше захищають ці інтереси, виводять Україну з-під удару з точки зору того, щоб не повторилися подібні ситуації, виводять Україну в компенсаторні якісь історії в правильному сенсі. І ще раз наголошую: російська сторона набагато адекватніше вже дивиться на ситуацію», - вважає Подоляк.

Також він підкреслив, що має пройти ще якийсь час, щоб російська сторона в цілому на 100% розуміла ту ситуацію, в яку потрапила саме Росія, а не Україна…

За словами радника, зараз всі пропозиції щодо майбутнього договору знаходиться в умовних робочих групах, в юридичних форматах обговорюється, як можуть виглядати підсумкові документи. Тільки після того, як будуть напрацьовані взаємні зустрічні юридичні формати, буде призначена зустріч – четвертий раунд переговорів. Але з четвертим раундом переговорів затягувати ніхто не збирається – вони можуть відбутися 13, або 14 березня.

За словами Подоляка, договір між Росією і Україною повинен бути «багатокомпонентним».

«Він повинен включати в себе кілька позицій. Перш за все, позиції, що стосуються припинення власне війни як такої. Другий важливий пункт - це процедура, швидкість за тимчасовими параметрами виходу російських військ з території України. Третя частина -безпосередньо мирна угода. Яким чином мир буде гарантований. І тут повертаємося до ключового моменту, навколо якого все і будується, - гарантії безпеки Україні, щоб подібні ситуації не повторювалися», - сказав в інтерв’ю радник глави ОП.

Також Подоляк додав, що в договорі повинні бути прописані механізми компенсації відновлення зруйнованої в результаті бойових дій інфраструктури. За його словами, мова йде про десятки мільярдів доларів.

Зазначимо, Україна та Росія вчора, 12 березня, провели черговий раунд переговорів щодо завершення війни. Делегації досягли домовленості щодо створення спеціальних робочих підгруп. Між тим, ворог не тільки не припиняв обстріли, а й застосовував заборонені міжнародними угодами фосфорні боєприпаси, кидаючи їх на Попасну Луганської області.

Трохи від редакції. Так, мир потрібен. Так, війну треба зупиняти, адже гинуть люди, руйнується інфраструктура та домівки. Так, вже 2,6 млн українців стали біженцями. Проте українці мають розуміти, що максимум, що можливе, це перемир’я. За нинішніх умов в Росії не полишатимуть думок про повне загарбання України та знищення українського духу, який виявся для ворога найбільшою загрозою. Навіть більш потужною ніж західні санкції. Не станемо цитувати відомих політиків ХХ сторіччя та їхнє ставлення щодо домовленностей з Росією. 

Олег Верлан

13 березня, 2022