КВУ назвав піар-рішення Віннницької обласної ради

Новини Вінниці / КВУ назвав піар-рішення Віннницької обласної ради

Комітет виборців України оприлюднив заполітизовані рішення обласних рад, які не входять до їх компетенції. До списку потрапила і «робота» вінницьких депутатів.

Комітет виборців України оприлюднив заполітизовані рішення обласних рад, які не входять до їх компетенції. До списку потрапила і «робота» вінницьких депутатів.

Експерти аналізували рішення 22 обласних рад України, які ухвалювалися протягом двох років,на предмет їх відповідності повноваженням органів місцевого самоврядування. До уваги було взято рішення щодо звернень до Верховної Ради, Кабінету Міністрів і президента, прийняті протягом двох років.

До символічного антирейтингу із найвищим відсотком заполітизованих рішень Вінницька облрада не ввійшла, хоча кілька питань поза межами своєї компетентності місцеві обранці все ж прийняли.

Серед прикладів піар-рішень, які прийняли депутати від Вінниччини КВУ назвав звернення депутатів до Президента України,  Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо нормативно-правового регулювання поводження з генетично-модифікованими організмами в Україні. Крім Вінницької таке рішення ухвалила Волинська та Житомирська облради. А також звернення щодо зняття депутатської недоторканості.

Всупереч законним повноваженням депутати Вінницької облради проголосували за призначення виборів Криворізького міського голови. «Колегами» по абсурдному рішеню вінничан стали хмельницькі обранці.

«Часто причиною заполітизованих рішень облрад є домінування опозиції в цих органах влади. За даними КВУ 15 із 22 облрад України фактично контролюють опозиційні партії (Опоблок, «Батьківщина», РПЛ, УКРОП, Свобода), що прямо впливає за зміст прийнятих рішень. При цьому рішення облрад часто не лише виходять за межі їх повноважень, але й провокують конфліктні ситуації. Так, звернення третини обласних рад України щодо переходу на договірні відносини з Кабміном дало підстави російським пропагандистам говорити про вимоги федералізації України. Не виключено, що із наближенням президентських та парламентських виборів 2019 року кількість подібних піар-рішень буде зростати», – підсумував голова КВУ Олексій Кошель.