Купували меблі-«примари», фінансували підрозділи, які надавали платні послуги: у Гніванській міськлікарні на Вінниччині знайшли порушень на майже 2 млн

Новини Вінниці / Купували меблі-«примари», фінансували підрозділи, які надавали платні послуги: у Гніванській міськлікарні на Вінниччині знайшли порушень на майже 2 млн

Фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області провели ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності комунального некомерційного підприємства «Гніванська міська лікарня», під час якої встановили фінансових порушень на загальну суму 1,9 млн грн, з яких майже 1,7 млн грн – втрати фінансових та матеріальних ресурсів.

Про це повідомляє Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області.

«Аудитори виявили понад пів мільйона гривень незаконно використаних коштів Національної служби здоров’я України на оплату медичних послуг, а саме: проводилась оплата видатків структурних підрозділів лікарні, що надавали платні медичні послуги, не передбачені договорами з НСЗУ, зокрема, медогляди.

Встановлено низку порушень, що призвели до втрат лікарні на загальну суму майже 0,9 млн грн. Так, лікарня придбала у фізичної особи-підприємця 129 одиниць меблів вартістю 0,7 млн грн, але під час проведення обстеження за адресою місця зберігання, вказаною в договорі, меблів не виявилося», - йдеться у повідомленні.

Серед інших порушень, зокрема, оплата підрядникам завищених обсягів та вартості будівельних робіт і перерахунок коштів ФОП за невиконану роботу й ненадану послугу з виготовлення технічної документації; порушення при нарахуванні та виплаті заробітної плати лікарям-стажистам; безпідставне списання майже 530 літрів бензину; списання без проведення інвентаризації 580 кг овочів; нестача медикаментів, виробів медичного призначення і продуктів харчування.

Також лікарня надавала платні стоматологічні послуги, послуги терапевтичного відділення паліативного профілю та здійснювала лабораторні клініко-діагностичні дослідження без відповідної оплати, внаслідок чого недоотримала доходи. Тобто, за документами – без оплати. Ймовірно, за послуги платили, а от де гроші, аудитори не встановили.

«В ході ревізії забезпечено усунення виявлених порушень», - переконують перевіряльники.

За результатами ревізії керівнику лікарні направлено вимогу щодо недопущення порушень у подальшому та попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства. На п’ятьох посадових осіб складено протоколи про адміністративне правопорушення та одну особу притягнуто до матеріальної відповідальності. Матеріали заходу державного фінансового контролю передано до правоохоронних органів.

Макс Мельник

18 квітня, 2023