Кум Путіна хоче перевірки «американського» лабцентру МОЗ у Вінниці та інших містах, а СБУ закликає не поширювати фейки про «секретні лабораторії»

Новини Вінниці / Кум Путіна хоче перевірки «американського» лабцентру МОЗ у Вінниці та інших містах, а СБУ закликає не поширювати фейки про «секретні лабораторії»

В кращих традиціях кремлівської пропаганди почала поширюватися інформація про нібито секретні лабораторії США у Вінниці та деяких містах України. «Запустили» її нардепи від «ОПЗЖ» В.Медведчук та Р.Кузьмін, а «підхопили» телеканали «1+1» та NewsOne. В СБУ відреагували на «хвилю» проханням не поширювати фейки, адже згадані політиками з суто проросійськими поглядами вінницька та інші лабораторії є державними та фінансуються виключно з держбюджету.

У кращих традиціях кремлівської пропаганди почала поширюватися інформація про нібито секретні лабораторії США у Вінниці та деяких містах України. «Запустили» її нардепи від ОПЗЖ В.Медведчук та Р.Кузьмін, а «підхопили» телеканали «1+1» та NewsOne. В СБУ відреагували на цю «хвилю» проханням не поширювати фейки, адже згадані політиками з суто проросійськими поглядами вінницька та інші лабораторії є державними та фінансуються винятково з держбюджету.

Заяву кума Путіна та колишнього заступника генпрокурора часів Януковича у сесійній залі Ради наприкінці квітня щодо діяльності лабцентрів МОЗ, де виявляють коронавірус у хворих, складно вважати сенсаційною. Адже і раніше у російських ЗМІ публікували «подібне». Приміром, про існування кількох «американських» лабораторій у Вінниці. Навіть під фонтаном Roshen... Вінничани давно відверто сміялися, а деякі політики вдавали, що вірять…

Ще не отримавши депутатського мандату, Ренат Кузьмін з 2015-го використовував будь-який медійний майданчик, аби нагадати, що "американці проводять секретні досліди в Україні". Саме він зазначав, що «з часів президентства Ющенка» такі лабораторії існують в Одеській, Харківській, Львівській, Київській, Вінницькій, Херсонській, Дніпропетровській областях. У квітні за підставі відверто замовних публікацій парламентарі почали «публічно» вимагати перевірки лабораторій та адресували звернення до президента В.Зеленського, прем’єра Д.Шмигаля, голови СБУ І.Баканова, очільника МОЗ М.Степанова.  

Якщо до 2019 року на такі заяви ніхто не звертав уваги, то нині розголосу теми сприяли телеканали, зокрема лояльний до «опозиціонерів» NewsOne та «1+1», який пов’язують з Ігорем Коломойським.  

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення навіть звернулася до керівництва цих телеканалів через інформацію про «секретні лабораторії США в Україні».

«Запущена ця хвиля дуже давно, починаючи ще коли угода з американськими дослідниками в Грузії завершувалася. Тоді Росія запускала ці фейки. Цього року в грудні добігає кінця термін угоди співпраці з дослідниками в Україні і, відповідно, була запущена ця хвиля. На превеликий жаль, це було підхоплено кількома компаніями, викликала величезне обурення та стилістика, у якій це відбувалося, у трансляціях», – пояснила голова Нацради Герасим’юк під час засідання, додавши, що на підставі звернення StopFake, до телекомпаній направить листи щодо спростування.

Оскільки нардепи вимагали «розслідування» роботи «секретних лабораторій», в СБУ вимушені відреагувати. Тому 8 травня у відомстві пояснили, що «такі публікації, без посилань на жодні факти та джерела, з подачі окремих політичних партій мають ознаки спланованої інформкампанії, мета якої – не просто отримати політичні дивіденди, але, на фоні боротьби з коронавірусом, посіяти панічні настрої у суспільстві».

У офіційній відповіді СБУ зазначається, що «на території України не діють жодні іноземні біологічні лабораторії», а "співпраця між Україною та США у напрямі протидії біологічному тероризму відбувається виключно в межах українського законодавства і в інтересах України».

Так, оснащені лабораторії, зокрема у Вінниці, за допомогою коштів американських платників податків. Але із 1993 року діє угода щодо надання допомоги Україні у ліквідації стратегічної ядерної зброї та запобіганні розповсюдження зброї масового знищення. Одним з її пунктів є своєчасне виявлення та протидія спалахам, що викликані небезпечними патогенами.

«Також у 2005 році МОЗ України та Міністерство оборони США підписали рамкову Угоду про запобігання розповсюдженню технологій, патогенів та знань, які можуть бути використані у ході розробки біологічної зброї. У межах цієї Угоди було модернізовано (проведено ремонтні роботи, оновлено обладнання, закуплено витратні матеріали тощо) низку державних лабораторій, розташованих в Одеській, Харківській, Львівській, Київській, Вінницькій, Херсонській, Дніпропетровській областях.

Наголошуємо, що ці лабораторії фінансуються з держбюджету, підпорядковані МОЗ і Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів», - зазначається у повідомленні спецслужби.

Зазначимо, що саме обласні лабораторні центри МОЗ, зокрема і з американським устаткуванням, нині завантажені дослідженнями аналізів при підозрах на коронавірус. І виявляють хворих. До речі, у поширенні COVID-19 певну роль відіграють ті політики з «ОПЗЖ», які мають вплив на УПЦ МП. І справа не тільки в інфікуваннія партнера Медведчука В.Новінського, а й у тому, що такі, як він, провокували поширення недуги, адже не запобігали відвідуванню вірян церков у розпал епідемії. Натомість в «ОПЗЖ» хочуть перевірки «секретних лабораторій». Можливо, це помста за виявлення інфекції у священників, ченців та парафіян?..