КТ легенів при підозрі на COVID-19: чи потрібно робити та які центрі у Вінниці мають необхідне обладнання?

Новини Вінниці / КТ легенів при підозрі на COVID-19: чи потрібно робити та які центрі у Вінниці мають необхідне обладнання?

В епідемію коронавірусної інфекції одним з популярних медичних досліджень є комп'ютерна томографія (КТ) легень. Одужавші  від коронавірусу часто говорять про те, що COVID-19 у них був встановлений лише після КТ легенів, де і було виявлено ускладнення - вірусна пневмонія.

В епідемію коронавірусної інфекції одним з популярних медичних досліджень є комп'ютерна томографія (КТ) легень. Ті, хто одужав від коронавірусу, часто говорять про те, що COVID-19 у них був встановлений лише після цього дослідження, де і було виявлено ускладнення - вірусну пневмонію.

Лікар-пульмонолог Світлана Гук в інтерв’ю "Радіо Свобода" пояснила необхідність застосовувати для лікування COVID-19 таких засобів діагностики, як рентгенографія і комп’ютерна томографія (КТ).

«КТ не впливає на вибір тактики лікування пацієнта. У вас, може, буде 5% (частка ураження легень, за даними КТ – ред.) і низька сатурація (насиченість крові киснем), а може, буде 20% – і нормальна сатурація. Тобто сама по собі комп’ютерна картинка рівня ураження легень просто може бути цікавою пацієнтові. Лікареві вона не дає інформації, як лікувати пацієнта. Лікарям важлива клінічна картина, температура, чи вона збивається, яка сатурація, аналізи. Це буде впливати на план лікування. А КТ майже не буде», – наголосила Гук в «Суботньому інтерв’ю».

Рентген, за її словами, «у легких формах [COVID-19] нічого не покаже, у важких – так, він вже показує».

КТ-знімок людини, хворої на коронавірус. Пневмонія, спричинена новим важким гострим респіраторним коронавірусом, може проявлятись характерними мутними плямами на зовнішніх краях легень, які позначені стрілками

Однак, якщо ваш сімейний лікар направив вас на КТ, надаємо перелік вінницьких медичних центрів, де надають дану послугу:

1. Діагностичний центр "Медіскан" 

2. Центр сучасної діагностики "Нейромед"  Центри СКТ: вул. Хмельницьке шосе, 84 вул. Пирогова, 46 

3. Євро-Медсервіс, який розташовано на Хмельницьке шосе, 108 (Стара дитяча поліклініка)

4. Медичний центр "Альтамедіка"

5. Міський лікувально-діагностичний центр, яки розташован на вул. Київська, 68:

 

6. Лікувально-діагностичний центр "Слаомед" м. Вінниця вул. Хмельницьке шосе, 96а

Зазначимо, раніше NaПарижі писав, скільки у Вінниці коштує ПЛР-тест та де його можна зробити.

Ірина Заіковата

9 листопада, 2020