Кровавий ранок: у Дніпрі солдат строкової служби розстріляв товаришів. Загинуло п’ятеро людей

Новини Вінниці / Кровавий ранок: у Дніпрі солдат строкової служби розстріляв товаришів. Загинуло п’ятеро людей

У Дніпрі 27 січня, близько 3:40, на території «Південного машинобудівного заводу» 20-річний військовослужбовець Нацгвардії України з Одеської області з автомату відкрив вогонь по людям. Загинуло четверо військових та одна цивільна особа, ще п’ятьох із пораненнями госпіталізували. Зловмисник втік. Його шукають.

«Стрілець» був у камуфляжі. Вважається, що він переліз через огорожу «Південмашу» і ховався у місті. Його бачили нам вулиці Макарова.

Як повідомляють у поліції Дніпропетровської області, за тривогою на місце злочину виїхало керівництво ГУНП, слідчо-оперативна група, експерти-криміналісти, всі профільні служби.

У Дніпропетровській та сусідніх областях ввели поліцейську спецоперацію. На пошуки підозрюваного задіяли всі служби поліції.

Розслідуванням обставин трагічної події займатимуться представники ДБР та військової прокуратури.

З'явилося і відео трагедії.

Артемія Рябчука було призвано на термінову службу Одеським обласним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки у жовтні 2021 року. Він народився у місті Ізмаїл Одеської області. Має середньотехнічну освіту, закінчив Ізмаїльський аграрно-технічний коледж. До служби в армії працював комірником на одному із приватних підприємств.

Кілька годин тому розшукуваного вже затримано у Підгороднєму, що неподалік Дніпра.

За словами радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, до обов'язків А.Рябчука, який розстріляв своїх товаришів по службі, входила охорона території заводу. Геращенко зазначив, що насамперед перед слідством стоятиме питання, що послужило мотивом такого жахливого злочину. Вивчатиметься питання, чи військовослужбовець не піддавався психологічному тиску в колективі. А також як він проходив медичну комісію, за висновками якої йому надано право доступу до бойової зброї.

P.S. Артемій Рябчук народився і виріс у села Броска Ізмаїльського району Одеської області. Журналісти «Обозревателя» поспілкувались з односельцями батьків нацгвардійця, які навіть не уявляють, що могло штовхнути хлопця на такий вчинок.

За їхніми словами, сім'я – віруюча. Батько стрільця помер після тривалої хвороби приблизно 5-6 років тому.

«Сім'я Рябчуків – дуже віруюча, якщо не помиляюся – щось на кшталт п'ятидесятників. З односельцями вони не спілкувалися тісно, ні з ким не дружили, свята не відзначали разом. У них вдома немає ні телевізора, ні радіо – їм вірою це заборонено», – розповіли сусіди.

Вони відзначили, що Артемій – не єдина дитина в сім'ї, старша 28-річна сестра Юля живе в Росії. Матері хлопця 54 роки.

«Де працює мама Артемія і чи працює взагалі, ми не знаємо. Бачимо лише, що вона їздить на велосипеді», – повідомили односельці.

За їхніми словами, Артемій завжди був дуже спокійним, друзів у нього не було.

«Чому він розстріляв товаришів по службі – важко уявити. Може його довели, образили. Адже він ріс один, не знав компанії», – припустили сусіди.

Співрозмовники видання додали, що навпроти будинку Рябчуків є пагорб, де взимку на гірку щодня діти збиралися, щоб покататися. Однак Артемій ніколи не виходив до однолітків.

«Його іноді кривляли – мовляв, нас віряни не визнають, – розповіли сусіди. - Як Артемія призвали – не розуміємо. Він, по суті, єдиний син та годувальник. Може, сам захотів піти служити?»…

Макс Мельник

27 січня, 2022