Кроки назад. На початку року на Вінниччині та Україні загалом «впали» обсяги інвестицій та виробництва

Новини Вінниці / Кроки назад. На початку року на Вінниччині та Україні загалом «впали» обсяги інвестицій та виробництва

Початок 2020 року показав, що інвестиції в аграрну сферу України показали найгірший результат за останні 5 років. Для традиційно аграрної Вінниччини такий регрес доволі суттєво «б’є» по всім показникам регіону. Більш того, за перші три місця інвестиції в економіку загалом скоротилися майже на третину.

Початок 2020 року показав, що інвестиції в аграрну сферу України показали найгірший результат за останні 5 років. Для традиційно аграрної Вінниччини такий регрес доволі суттєво «б’є» по всім показникам регіону. Більш того, за перші три місця інвестиції в економіку загалом скоротилися майже на третину.

Такі дані, на підставі висновків Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», наводить ubr.ua. Як зазначає видання, у І кварталі 2020-го (про наслідки епідемії коронавірусу можна казати лише у березні) загальні капітальні інвестиції в українську економіку становили лише 76,9 млрд грн, що на 29% менше показника за той же період минулого року. При цьому обсяги вкладень в сільське господарство та надання пов'язаних з ними послуг скоротилися більш ніж на третину (35,3%) - до 7 млрд грн в січні-березні 2020-го,

Як зазначає завідувач відділом інвестиційного і матеріально-технічного забезпечення центру Олександр Захарчук, таке зменшення інвестицій в аграрний сектор економіки - один з найбільших спадів капіталовкладень за останні 5 років.

Критичний спад інвестування торкнувся й інші галузі національної економіки. Капітальні вкладення скоротилися в таких сферах:

  • лісового господарства та лісозаготівлі на 67,1%
  • мистецтво, спорт, розваги та відпочинок - на 79,8%;
  • наукові дослідження та розробки - на 72,6%;
  • сфера тимчасового розміщення та організації харчування - на 66,7%;
  • транспорт, складське господарство, поштова та кур'єрська діяльність - на 55,4%.

«Нічим іншим, ніж шоком, не можна назвати щойно отриману статистику інвестиційної діяльності в Україні за наслідками І кварталу поточного року. У порівнянні до аналогічного періоду минулого року, загальний обсяг інвестицій скоротився на 35,5%, в сільському господарстві рівень скорочення - 44,1%; промисловість - скорочення на 36,2%. І це при тому, що про коронавірус тільки почали говорити.

Як важко давався поступ в перед і, як просто його загубити. Питання в тому, як далеко будемо падати для того щоб прийшло прозріння? За своєю природою я оптиміст...але...», - прокоментував ситуацію колишній голова Вінницької ОДА, к.е.н. Валерій Коровій.

Інші джерела теж не демонструють «покращення». За даними ГУ Держстату у Вінницькій області, індекс промислової продукції в регіоні у I кварталі 2020-го у порівнянні з аналогічним періодом минулого року склав 93,2. У переробній промисловості індекс дорівнює 95,4. Індекс капітальних інвестицій скоротився і дорівнює лише 72,7% від минулорічних показників.

Олег Верлан

29 травня, 2020