Кремль погодив опитування, за яким більшість росіян підтримують підписання мирної угоди з Україною

Новини Вінниці / Кремль погодив опитування, за яким більшість росіян підтримують підписання мирної угоди з Україною

Російська цензура фільтрувала будь-які витоки інформації, яка не вигідна Кремлю. Натомість нині ЗМІ у РФ оприлюднили дані соцопитування, згідно з яким 65% росіян підтримують рішення зупинити війну в Україні та підписати мирну угоду. Звісно, умови цієї угоди не передбачають звільнення всіх окупованих територій.

Як пише «Комерсант» з посиланням на дані опитування соціологічної служби Russian Field, за даними опитування, «65% росіян схвалили б рішення Володимира Путіна зупинити військову операцію в Україні та підписати мирну угоду».

Однак, не варто сподіватися на прозріння росіян. Адже 60% респондентів підтримали б і намір президента Росії розпочати новий наступ на Київ. Тобто піддані Путіна схвалили б будь-яке рішення свого «царя», а їхня власна думка цілком відповідає примхам «хазяїна». Фактично у Кремлі завжди домагались такої «ідилії».  

Далі. Загалом за продовження «військової операції» висловилося 52% опитаних, а за перехід до мирних переговорів – 38%.

Автори дослідження зазначають, що за період із середини березня до кінця липня співвідношення прихильників та противників війни практично не змінилося: зараз її підтримують 69% респондентів, протилежної думки дотримуються 23%, а ще 8% відмовилися відповісти.

У той же час 59% росіян вважають, що так звана «військова операція» затягнулася, протилежної думки дотримуються 28% учасників опитування. На думку 30%, військові дії триватимуть понад рік, 18% розраховують на їхнє закінчення протягом року.

На завершення війни протягом півроку сподіваються 20% респондентів, і лише 13% опитаних оптимістично чекають на закінчення бойових дій упродовж 1-3 місяців.

Майже дві третини російських чоловіків (62%) не готові особисто взяти участь у воєнних діях в Україні, якщо вони матимуть таку можливість. Соціологи зазначають, що це значення на 6 процентних пунктів вище за показники аналогічного опитування, яке проходило в другій половині травня.

Про бажання взяти участь у «спецоперації» заявили 29% респондентів, причому найчастіше в цьому зізнаються люди віком від 45 до 59 років (37%), тоді як серед чоловіків від 18 до 29 років таких лише 23%.

Охочих допомогти російським військовим матеріально теж небагато: 67% взагалі не готові жертвувати власні кошти на підтримку війни, а 12% згодні витрачати на це не більше 1 тис. рублів на місяць.

Дослідження проводилося методом телефонного опитування 28-31 липня. У ньому взяли участь 1609 респондентів у восьми федеральних округах.

Автори дослідження попереджають, що його результати щодо низки питань про те, що відбувається в Україні, можуть не співпадати з реальною ситуацією, оскільки "росіяни бояться говорити на цю тему", зокрема "збільшилися відмови, знизилася щирість".

Олег Верлан

9 серпня, 2022