Країни Євросоюзу не відкривають кордони для українців

Новини Вінниці / Країни Євросоюзу не відкривають кордони для українців

Не дивлячись на величезний ажіотаж вінничан в пошуках роботи за кордоном, й "осаді" відділення посольства Польщі у "SkyPark"у ЄС висловилися за продовження обмежень на в'їзд громадян третіх країн після 15 червня. До даного списку увійшли й українці.

Не дивлячись на величезний ажіотаж вінничан в пошуках роботи за кордоном, й "облоги" Генерального консульства РП у Вінниці, гарних новин для заробітчан з-за кордону наразі немає. В ЄС висловилися за продовження обмежень на в'їзд громадян "третіх країн" і після 15 червня. До даного списку увійшли й громадяни України.

Противником відкриття кордонів є єврокомісар Ілва Йоханссон. На засідання міністрів внутрішніх справ країн ЄС вона зазначила, что приймати гостей, зокрема з України, зарано.

"Серед міністрів була сильна підтримка того, що спочатку необхідно відновити функціонування Шенгенської зони, а потім переходити до відкриття зовнішніх кордонів", - сказала Йоханссон.

За її словами, Єврокомісія рекомендувала завершити обмеження на перетин зовнішніх кордонів ЄС з 15 червня, коли добігає кінця термін дії чинної заборони, але майже всі країни-члени підтримали коротке продовження закриття кордонів.

"Це означає, що обмеження на зовнішніх кордонах залишаться до кінця червня і я вважаю, що ми повинні розглянути питання про скасування на початку липня", - підкреслила єврокомісар.

Щодо критеріїв, для яких країн і коли відкриватимуть кордони, найближчими днями продовжаться консультації між Єврокомісією та країнами-членами ЄС. Одночасного відкриття для всіх країн не буде.

Вона також зазначила, що повне функціонування Шенгенської зони відновиться до кінця червня.

Зазначимо, що до ЄС, як і раніше, можуть потрапити певні категорії людей з "третіх країн", наприклад, сезонні працівники. По всій Європі країни поступово скасовують свої внутрішні обмеження, і деякі з них почали відкривати кордони. Італія зробила це на початку цього тижня, але більшість країн - Франція, Бельгія, Німеччина, Греція, Австрія, Нідерланди, Чехія планують "відкриття" в середині червня. Отже будь-які подорожі до Європи потрібно знову відтермінувати. 

Ірина Заіковата

5 червня, 2020