Кожен голос впливає: переселенців та вінничан закликають долучитися до флешмобу – шукати приймальні народних депутатів, щоб написати звернення

Новини Вінниці / Кожен голос впливає: переселенців та вінничан закликають долучитися до флешмобу – шукати приймальні народних депутатів, щоб написати звернення

В Україні 4 % виборців з числа внутрішньо переміщених осіб залишаються за бортом виборчого процесу. Причина - недосконале законодавство. Зробити переселенців повноцінними учасниками волевиявлення, в тому числі на місцевих виборах мав би законопроект № 6240 «Про забезпечення доступу до виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян», який був зареєстрований у Верховній Раді у березні 2017 року. Однак, законопроект й досі не винесений на розгляд у сесійну залу. Аби спонукати вітчизняних парламентарів його прийняти громадський холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ” проводить акцію “Кожен голос впливає”.

В Україні 4 % виборців з числа внутрішньо переміщених осіб залишаються за бортом виборчого процесу. Причина - недосконале законодавство. Зробити переселенців повноцінними учасниками волевиявлення, в тому числі на місцевих виборах мав би законопроект № 6240 «Про забезпечення доступу до виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян», який був зареєстрований у Верховній Раді у березні 2017 року. Однак, законопроект й досі не винесений на розгляд у сесійну залу. Аби спонукати вітчизняних парламентарів його прийняти  громадський холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ” проводить акцію “Кожен голос впливає”. Організатори закликають долучитися до своєрідного флешмобу усіх переселенців та небайдужих громадян. Суть кампанії полягає в тому, що потрібно знайди приймальню народного депутата у себе в окрузі та зроби коротке відео-звернення. Потім викласти його у мережу з хештегом #маювплив та #законопроект6240, а також активною згадкою того депутата, до якого це звернення адресоване.

“Ми запрошуємо внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян звертатися до народних депутатів в своїх населених пунктах. Не все вирішується в Києві. Часто саме активність громадян з регіонів впливає на кінцевий результат», -  розповіла у Вінниці виконавчий директор ГО “Громадський холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ” Тетяна Дурнєва.

За її словами, завдяки регіональним активістам отримано підтримку у вигляді звернень до Верховної Ради від депутатів міських рад Ужгорода, Кривого Рогу, Вінниці, Маріуполя, Херсона, Коростеня та Добропілля щодо підтримки права голосу ВПО.

«Цю ініціативу мають підхопити й інші міста, бо опоненти ухвалення законопроекту повинні усвідомити, що влада на місцях, яка прийняла переселенців у свої громади, насправді зацікавлена у притоці «свіжої крові» – нових містян, які п’ятий рік поспіль розбудовують громади, але до сьогодні залишаються безголосими на місцевих виборах і не можуть скористатися своїм виборчим правом на виборах в об’єднаних територіальних громадах. Діяче законодавство дозволяє переселенцям брати участь у національних виборах, але за умови тимчасової зміни виборчої адреси. Про що також не всі знають», - сказала Тетяна Дурнєва.

За словами старшого координатора проектів Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) Надії Пашкової, кількість осіб, із числа переселенців, які мають бажання повернутися у свій колишній дім, зменшилася на 17 %.Такі дані соціологічного дослідження фундації, які були проведенні у лютому 2018 року серед переселенців. До речі, майже 50 % опитаних висловили готовність голосувати на майбутніх національних виборах. Але менше половини з них знають про процедуру зміни виборчої адреси.

«Ми провели соціологічні дослідження, опитавши 2048 переселенців. За результатами 18 % опитуваних відповіли, що готові голосувати з високою ймовірністю, 31 % – «скоріше так», по 18 % – «скоріше ні» і дуже малоймовірно. Ще 9 % відповіли, що не підуть на вибори. Але лише 22 % опитаних відповіли, що поінформовані, як змінити місце голосування на парламентських виборах. Кількість ВПО, які мають бажання залишитися в нових громадах у порівнянні з 2017-им роком зросла на 8 %. А кількість осіб, які мають бажання повернутися у свій колишній дім, навіть якщо ситуація покращиться й будуть усі умови для безпечного повернення, зменшилася на цілих 17 %», – розповіла Надія Пашкова.

Водночас, за її словами, 64 % опитаних заявили, що вони повністю інтегрувалися в ті громади, в яких проживають. Ще 44 % респондентів вважають себе активними членами місцевої громади.

«Це свідчить, що багато переселенців бачать і пов’язують своє майбутнє з тими громадами, де проживають. А отже, вони потребують право на голос», - каже Надія Пашкова.