Коровій вважає, якщо у травні не дати реалізувати продукцію, то розоряться десятки тисяч вінницьких аграріїв

Новини Вінниці / Коровій вважає, якщо у травні не дати реалізувати продукцію, то розоряться десятки тисяч вінницьких аграріїв

Через закриття ринків вінницькі фермери залишилися без ринків збуту сезонної продукції. В Херсоні вже відкрито бунтують. На Вінниччині «по-тихому». У Тульчині люди вийшли на пікет, а у Літинському районі аграрій демонстративно сам знищив власний врожай зеленої цибулі. За словами ексочільника Вінницької області, якщо з 12 травня не пом’якшити карантинні обмеження та не відчинити ринки, десятки тисяч вінницьких фермерів розоряться.

Через закриття ринків вінницькі фермери залишилися без можливості збуту сезонної продукції. В Херсоні вже відкрито бунтують. На Вінниччині «по-тихому». У Тульчині люди вийшли на пікет, а у Літинському районі аграрій демонстративно сам знищив власний врожай зеленої цибулі. За словами ексочільника Вінницької області, якщо з 12 травня не пом’якшити карантинні обмеження та не відчинити ринки, десятки тисяч вінницьких фермерів розоряться.

«На Херсонщині фермери вийшли на акцію протесту з вимогою відкрити ринки, вони перекрили в’їзд до обласного центру, щоб показати незгоду з «карантинною» політикою влади. Адже їхня продукція пропадає, а українці в супермаркетах купують імпорт.

Поодинокі випадки протестів можуть бути і на Вінниччині, де десятки тисяч фермерів постраждали від заборони продавати власну сільгосппродукцію. Ми маємо чітко усвідомлювати, що пандемія коронавірусу не закінчиться через тиждень або місяць. Підводити риску людство зможе лише після апробації та підтвердження ефективності вакцини та ліків при складному перебігу хвороби. Тому ми маємо навчитися жити «поруч» з інфекцією, відпрацювати механізм співіснування у умовах високого ризику захворювання. Інакше, зокрема, дрібні фермери не виживуть.

Закликаю місцеву владу приділити увагу нашим землякам, які нині опинилися у скруті та не просять грошей. Допомога аграріям у тому, аби на рівні районів, міст, області комісії по ТЕБ і НС визначили місця, де із дотриманням усіх санітарних норм буде дозволено торгувати товарами садівництва та овочами.

Інакше ми допоможемо закордонним виробникам, а своїх розоримо», - зазначив колишній голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.     

Зазначимо, що після перших протестів аграріїв, прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що на засіданні Кабміну 29 квітня можуть послабити обмеження за механізмом, узгодженим МОЗ і Мінекономрозвитку.  

Олег Верлан

27 квітня, 2020