Кому з десятків тисяч вінничан відімкнуть газопостачання: коли та за яких умов

Новини Вінниці / Кому з десятків тисяч вінничан відімкнуть газопостачання: коли та за яких умов

Кілька сотень сімей вінничан можуть залишитися без газу. Адже вже через місяць в Україні згідно закону "Про комерційний облік газу", з 1 січня 2021-го усім родинам в приватних оселях який не має лічильника блакитне паливо повинні від'єднати. Всього в Україні приладів обліку немає у близько 7 млн осіб.

Кілька сотень сімей вінничан можуть залишитися без газу. Адже вже через місяць в Україні згідно закону "Про комерційний облік газу", з 1 січня 2021-го усім родинам в приватних оселях, в яких відсутній лічильник блакитного палива, повинні від'єднати. Всього в Україні приладів обліку немає у близько 7 млн осіб.

Як розповіли у OBOZREVATEL, якщо побутовий споживач, який не забезпечений лічильником газу, відмовляється від його установки за рахунок оператора ГРМ (що підтверджується актом про порушення), фактичний обсяг спожитого природного газу йому буде визначатися за граничними обсягами споживання природного газу населенням (Додаток 15 до Кодексу).

Справа у тому, що облгази давно нікому не пропонують встановлювати лічильники. Приміром, у Вінницяоблгазі повідомили NaПарижі, що відповідна програма по безкоштовній установці давно не працює. Проте люди можуть власним коштом замовити проєкт та олплатити встановлення, але спочатку треба зателефонувати та записатись, а потім відстояти чергу, аби подати заявку. Черга - у дворі будівлі газопостачальної організації. 

Тепер про те, чому можуть залишити людей без газу. З урахуванням Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" нинішня норма закону діє тільки до кінця цього року. Із січня 2021-го відмова споживача від встановлення лічильника газу здійснюється за ініціативою та на кошти оператора ГРМ, є підставою для припинення йому розподілу газу (пп. 4 п. 1 гл. 7 розд. VI Кодексу ГРМ)". Фактично в облгазах розмірковують так: якщо не встановив за свої кошти, то відмовляєшся. Такою є логіка монополіста ринку.

Наразі, у Верховній Раді вже зареєстрували законопроєкт про продовження термінів установки лічильників. Згідно з пропозицією нардепів, від'єднувати блакитне паливо з 1 січня не будуть. Щоправда, зараз це всього лише законопроєкт.

До речі, з 1 серпня 2020 року в Україні Кабінет міністрів більше не регулює вартість газу. Кожна компанія має право самостійно встановлювати. До того ж українці можуть вибирати, у кого і за якою ціною купувати блакитне паливо.

Щоб змінити постачальника, потрібно зайти на сайт того постачальника, якого ви вибрали, скористатися онлайн формою або ж дізнатися, де розташований найближчий офіс компанії і подати документи особисто.

Традиційно з початком опалювального сезону ціни на блакитне паливо почали рости. Уже зараз, залежно від постачальника, вони досягають близько 8,8 кубометрів. Подорожчання, за оцінками експертів, може тривати до лютого 2021 року.

Ірина Заіковата

23 листопада, 2020